Terbiyeli Pirinç Çorbası, Çorba Hakkında; Çorba insanoğlunun var oluşlarından bu yana rağbet ettikleri, mutfak kültürümüzde önemli yer tutan geleneksel bir yemektir. Sayılamayacak kadar çok çeşidi vardır. Çorba sofralarımızın ilk yemeği olmakla önem kazanır. Geleneksel kültürümüzde çorba üç öğünde de içilir. Genelde, buğday, darı, nohut, bulgur, yoğurt, un, et suyu, mercimek, kesme hamur, ve çeşitli baharatlar katılarak pişirilir. Günümüz kültürünün terbiyeli çorbalarında azımsanamayacak kadar çoktur. Birkaç terbiyeli pirinç çorbası tarifi vermek gerekirse bunlar şunlardır.
Terbiyeli Pirinç Çorbası
Malzemeler;
- 8 su bardağı et suyu
- 1 çay bardağı pirinç
- 6 adet yumurtanın sarısı
Terbiyesi için Malzemeler;
- 3 çorba kaşığı un
- 2 adet orta boy limon
- Damak tadınıza göre tuz
Arzu edilirse üzerine sos olarak kızartılmış tereyağı dökülebilir
Hazırlanışı; Pirinci ayıklıyoruz ve ılık suyla yıkıyoruz. Et suyunu tencereye alıyoruz, tuzu ekliyoruz ve pirinçleri uzayıncaya ve şişene kadar pişiriyoruz.
Terbiyenin hazırlanışı; Ayrı bir kapta terbiyesi için unu, yumurta sarısını ve limonu sıkıp iyice çırpıyoruz. Bu arada su ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz ve kaynamakta olan çorbamıza yavaş yavaş ekliyoruz 2-3 dakika kaynattıktan sonra çorbamız hazır hale gelecektir.
Terbiyeli Domatesli Pirinç Çorbası
Malzemeler;
- 7 su bardağı et suyu
- 3 adet orta boy domates
- 1 çay bardağı pirinç
Terbiyesi İçin Malzemeler
- 2 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
Arzu edilirse üzerine sos olarak kızartılmış tereyağı dökülebilir
Hazırlanışı; domatesleri rendeliyoruz. Biraz yağda kavuruyoruz. Tavuk suyu ve pirinci ekleyip 1- 2 dakika kaynatıyoruz.
Terbiyenin Hazırlanışı; 2 yemek kaşığı unu, 3 yemek kaşığı yoğurdu ve 1 adet yumurta sarısını bir kaba alarak çırpıyoruz ve çorbaya yavaş yavaş ekliyoruz.
Pirinçler pişene kadar kaynatıyoruz.
Terbiyeli Tavuklu Pirinç Çorbası
Malzemeler;
- 250 gram tavukgöğsü ve ya tavuk budu
- 7 bardak tavuk suyu
- 1 çay bardağı pirinç
- Damak tadınıza göre tuz
Terbiyesi İçin Malzemeler;
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
Sos İçin Malzemeler;
- 1 yemek kaşığı nane
- İsteğe göre pul biber
- 3 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı; Tavuğu haşlayıp, didikliyoruz. Haşladığımız tavukgöğsü ve ya but suyuna pirinçlerimizi ekliyoruz. Pirinçlerimiz yumuşayınca didiklenmiş tavuk etlerimizi ilave ediyoruz. 10 dakika kadar pişiriyoruz.
Terbiyenin hazırlanışı; 1 yemek kaşığı unu, 3 yemek kaşığı yoğurt ve 1 adet yumurta sarısını bir kaba alarak çırpıyoruz istenirse 1 kepçe tavuk suyu ilave ederek çırpmaya devam edilebilir. Terbiye tencereye yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alınır.
Hazırladığımız tereyağında kızartarak hazırladığımız sosu üzerine dökerek servis edebiliriz.