Çeltik Pirinç

Çeltik Pirinç

Çeltik Pirinç, kabuğu soyulmuş pirince çeltik denir.Cihanda hayat sürdüren insanların çoğunun ana gıdasıdır. Pirinçte nişasta oranı, buğdaydan çoktur. Pirinç, gıda maddesi olarak üstlendiği değer yanında endüstride de geniş biçimde kullanılmaktadır. Çeltik, fazlaca gerilerden gelen bir kültür bitkisidir. Hindistan da ve Çin’de ok fazla olduğu için oraların kültürlerinde fazlaca yer ettiği için oralara özgü olarak halk arasında bir yaygınlık söz konusudur. Uzakdoğu'nun o yerine özgü, Afrika'da yabani pirinç çeşitleri mevcuttur. Pirinç, milattan önce üç bin senesinde Güney Hindistan'dan Çin'e, milattan önce bin yıllarında Java'ya doğru açılmıştır, Avrupa'ya milattan önce üç bin senesinde girmiştir.

Pirincin Amerika Kıtasında kültüre girmesi on yedinci yy sonlarındadır. Türkiye’ye hemen hemen beş yüz yıl evvel girdiği düşünülüyor. Çeltik, su içerisinde yetişen ve kökleri suda olan tek zirai üründür. Tahıllar arasında suda yetişebilen tek tahıl çeşididir. Çeltiğin çimlenme evresi ısının minimum 12 santigrat derece de vejetasyon evresinde ise ısının yirmi ya da otuz santigrat derece arasında olması çeltiğin yetişmesi için önemlidir. Yetiştirilme zamanı boyunca sulama suyu ısısının on beş santigrat derecenin üstünde olması gerekir.Pirincin, Türkiye ziraat açısından önemli bir avantajı da tuzlu ve alkali alanlarda yetişebilmesi, hatta bu tip arazilerin ıslahında etkili olmasıdır.

Pirinç, gıda kaynağı olarak buğdaydan sonra Türkiye de en önemli kültür bitkisidir. Çeltik, toprak seçimi konusunda seçici değildir. Su geçirgenliği fazla değil, çok dipte ve gıda maddelerince zengin topraklarda daha iyi yetiştiği görülür. Aynı yere üst üste sürekli olarak pirinç ekilirse ürün fazla elde edilmez yani verim düşer. Farklı otlar ve hastalıklarla uğraşmak güçleşir. İki veya üç yıl arka arkaya pirinç ekildikten sonra o tarlaya farklı bitkilerden biri ekilmelidir. Özellikle baklagillerden olan bir bitki ekilirse daha iyi olacaktır. Çünkü baklagil bitkileri azot bileşiklerini çoğalttığı için gereklidir. Tohumluk pirinçlerin sertifikalı olması gerekir ve hastalıklardan ve yabancı otlardan arındırılmış olmalıdır.

Her metrekareye atılacak olan tohum sayısı 500-600 tane arasında değişmektedir. Tohumlar ekilmeden evvel ön çalışma gerektirebilir. Ön çimlendirme yapılabilir. En az iki gün suda tohumları bekletin. Türkiye de mayıs ayının birinci haftasının sonunda ekim yapılması uygundur. Ekim yapılırken de çeşitli yöntemler kullanılmalıdır. serpme yöntemi kullanılır. Elle serpme yöntemi, uçakla serpme yöntemi şeklinde. Fideleme yöntemi de kullanılmaktadır. Çeltiki toprağa ektikten sonra üzerini mil şeklinde örtmemiz gerekir. Yani toprağı bulandırmak ekim için önemli aşamalardan bir tanesidir. 5-6 gün sonra tekrar su verilmelidir.

Çeltiklerin büyümesi esnasında çeşitli yabancı otlar türeyebilir. Bu otları temizleyerek daha iyi verim elde edilecektir. Bu yabancı otlar temizlenmezse akabinin de daha fazla otun türemesine sebep olacaktır bu da salkım şeklinde yetişen pirincin daha az salkım oluşmasına sebep olacaktır. Çeltiklerin salkımlarının saman renginde olduğu görülmektedir. Çeltiklerin hasat zamanı da bir o kadar meşakatli iş gerektirir. Erken hasat yapılması pirincin tam olgunlaşmasını engeller bu da verimi düşürür. Pirincin depolanması da önemli işlerden bir tanesidir. Çok rutubetli olmamasına dikkat edilir. Depolama esnasında nemin oranının yüzde on dördün altında olmasına dikkat edilmelidir.Eğer depolama esnasında rutubet oranı yüzde on dördün üstünde olursa pirinçlerin böceklenmesine sebep olur bu da mahsule zarar verir.

Son Güncelleme : 07.12.2018 21:16:23
Çeltik Pirinç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Çeltik Pirinç Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Çeltik Pirinç"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Pirinç Sabunu
Pirinç Sabunu
Pirinç Sabunu özellikle de cilt bakım konusunda son derece hassas olan bayanların tercih ettiği bir sabundur. Herkes kusursuz mükemmel bir cilde sahip olmak ister. Fakat bunun için sadece istemek yeterli olmuyor. Cilt bakımındaki en önemli noktalarda...
Pirinç Keki
Pirinç Keki
Pirinç Keki, Türk damak tadının pek aşina olduğu bir tat değildir. Genellikle Güney Kore'de çokça tüketilen bir besindir. Pirinç keki doyurucu olmasının yanını sıra çok farklı sunum ve tat çeşitleriyle Korelilerin gözde tatlıları arasında yer alır. H...
Haşlama Pirinç Pilavı
Haşlama Pirinç Pilavı
Haşlama Pirinç Pilavı, Besin değeri yüksek ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak isteyen hanımların gönül rahatlığı ile tercih edebileceği yemeklerden birisi haşlama pirinç pilavıdır. Pirinç, içerisinde bulunan A, B, E ve C vitaminlerinin vücudu ko...
Oktay Usta Pirinç Pilavı
Oktay Usta Pirinç Pilavı
Oktay Usta Pirinç Pilavı: Ev hanımların zorlandığı ayarlarını tutturamadığı bir pilav türü olarak bilinir. Tabi bir kaç püf noktasını bildikten sonra yapmak o kadar da zor değildir. Pirinç pilavı yapılırken kesinlikle tereyağı kullanılmalıdır çünkü p...
Pirinç Nerede Yetişir
Pirinç Nerede Yetişir
Pirinç nerede yetişir, pirinç dünyada kıyaslama yapılırsa buğday ve mısırla beraber en fazla yetiştirilen tarım ürünüdür. Ülkemizde pirinç üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Pir,inç yetiştiren ülkeler dünyada dört bir yana ihracat yaparak, piri...
Pirinç Suyu Saç
Pirinç Suyu Saç
Pirinç suyu saç, Pirinç suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Etkisini cildinize, vücudunuza hatta saçlarınıza kadar gösterebiliyor. Pirinç suyu ile cildinizi yıkadığınız da cildi yumuşatıyor ve parlatıyor. İçerdiği karbonhidrat sayesinde vücut direnc...
Arı Pirinç Unu
Arı Pirinç Unu
Arı pirinç unu, 6 ayı doldurmuş bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi başlayacaktır. Tüm ek gıdalar faydalı değildir. Arı mamanın içerideki gıdalar oldukça faydalı ve zararlı hiç bir ek bulunmamaktadır. Bazı farklı mamalar kullananlarda şu sorunlar ortay...
Evde Pirinç Unu Nasıl Yapılır
Evde Pirinç Unu Nasıl Yapılır
Evde pirinç unu nasıl yapılır, Pirinç unu pirinçlerin öğütülerek elde edilmesi oluşan bir tahıl ürünüdür. Pirinç buğdaygiller familyasından olan bir tahıl olup içerisinde gluten olan bir besin olduğundan bebeklere verilmesinde bilinçli bir şekilde ha...
Pirinç Suyu İshal
Pirinç Suyu İshal
Pirinç Suyu İshal; İshal, gıda zehirlenmesi de dahil olmakla birlikte, çeşitli rahatsızlıkların neticesinde ya da ishale yol açtığı bilinen bazı gıdaların fazla tüketimi sebebiyle ortaya çıkabilir.İshal süresince sindirimi pek fazla zor olmayan hafif...
Pirinç Çeşitleri
Pirinç Çeşitleri
Pirinç Çeşitleri, Dünya üzerinde olan en eski yiyeceklerden biridir. Pirinç (çeltik), mısır ve buğdaydan sonra buğdaygiller familyasından, En çok ekimi yapılan otsu bir bitkidir. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının beslenmesinde önemli bir yeri var...
Pirinç Çubuk
Pirinç Çubuk
Pirinç çubuk, Vücudumuz da bulunan elektrikten kaynaklanan manyetik özellik, metallere karşı belli tepkileri ortaya koyar. Bu metallerden en önemlisi pirinç çubuktur. Pirinç çubuk alaşımı, esasen bakırın çinko ile karışımından elde edilen kahverengiy...
Zeytinyağlı Pirinç Pilavı
Zeytinyağlı Pirinç Pilavı
Zeytinyağlı pirinç pilavı , pirinç pilavı et yemeklerinin, tavuk yemeklerinin, sebze ile hazırlanan sulu yemeklerin yanında olmazsa olmaz olan pilav çeşitlerindendir, oldukça sevilerek tüketilir. Kuru fasulye nohut pirinç pilavı olmadı mı tadı alınam...

 

Pirinç Sabunu
Pirinç Keki
Haşlama Pirinç Pilavı
Oktay Usta Pirinç Pilavı
Pirinç Nerede Yetişir
Pirinç Suyu Saç
Arı Pirinç Unu
Evde Pirinç Unu Nasıl Yapılır
Pirinç Suyu İshal
Pirinç Çeşitleri
Pirinç Çubuk
Zeytinyağlı Pirinç Pilavı
Pirinç Unlu Tatlılar
Kırmızı Pirinç
1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori
Pirinç Nişastası
Pirinç Süt Maskesi
İthal Pirinç
Pirinç Kepeği
Baldo Pirinç
Basmati Pirinç
Tosya Pirinci
Pirinç Kabuğu
Pirinç Ekimi
Pirinç Tozu
Pirinç Nasıl Patlatılır
Pirinç Sirkesi
Terbiyeli Pirinç Çorbası
Pirinç Suyu İle Ten Rengi Açma
Pirinç Tatlısı
Popüler İçerik
Pirinç Unlu Tatlılar
Pirinç Unlu Tatlılar
Pirinç unlu tatlılar; daha çok süt ile yapılan sütlü tatlılardır. Pirinç unu beyaz pirincin öğütülmesi ile elde edilen besin maddesidir. Pirinç unu ku...
Kırmızı Pirinç
Kırmızı Pirinç
Kırmızı pirinç, sağlıklı bir pirinç çeşitidir. Türk mutfağında pirincin doldurulmaz bir yeri bulunmaktadır. Pişirilen pek çok sebze yemeğinin dahi içe...
1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori
1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori
1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori, Pirinç pilavı özellikle et yemekleri ve baklagiller yanında tüketilen bir yemek. Pirinç pilavı hem lezzetli hemde bo...
Pirinç Nişastası
Pirinç Nişastası
Pirinç nişastası, yapımı ile oldukça zordur. Pirinç kırıklarının öğütülerek yapımı aşamasından geçirilir. Bu işlemden sonra suyla karıştırılır ve kalı...
Pirinç Süt Maskesi
Pirinç Süt Maskesi
Pirinç Süt Maskesi; pirinç içeriğinde yüksek potasyum, B1, B2 vitaminleri, demir, fosfor gibi bir çok vitamin içeriği bulunmakta. Pirinç sadece yemekl...
İthal Pirinç
İthal Pirinç
İthal Pirinç; Sofraların vazgeçilmezi pirinçte tüketiciye oyun oynandığı ortaya çıktı. Hindistan ve Pakistan’dan ithal edilen ucuz pirinç, Türkiye’de ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Pirinç Sabunu
Pirinç Keki
Haşlama Pirinç Pilavı
Oktay Usta Pirinç Pilavı
Pirinç Nerede Yetişir
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019