Pirinç Patlağı Nasıl Yapılır?
08 Temmuz 2024

Pirinç Patlağı Nasıl Yapılır?

Pirinç Patlağı

Pirinç patlağı, günümüzde başta çikolata olmak üzere pek çok gıda maddesinin üretiminde ana madde olarak kullanılmaktadır. Pirinç, içerisinde bol miktarda nişasta barındıran bir besin maddesidir. Bu nedenle pirinç tüketiminin her zaman kontrollü olması gerekmektedir. Özellikle renkli olarak üretilen pirinç patlağı, yaş pasta, kurabiye gibi severek ve beğenerek yediğimiz yiyeceklerin hem görüntüsünü hem de lezzetini daha da farklılaştırmaktadır.

Besleyici Değerleri ve Sağlık Açısından Önemi

Pirinç patlağı, düşük kalori içeriği nedeniyle bazı diyet ürünlerinde de kullanılmaktadır. Bu tarz diyet pirinç patlaklı gevrekler, kalorisi daha düşük olduğu için çok fazla tüketilmektedir. Fakat kalorisi düşük olması tercih edilme düzeyini artırsa da, aslında bu atıştırmalık ürünler hiç de masum değildir. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, pirinç patlağı tüketiminin azaltılması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, pirinç patlağının içerisinde bulunan bazı zararlı maddelerin insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği anlaşılmaktadır. Pirinç patlağının içerisinde arsenik, akrilamid ve kadmiyum gibi maddeler, başta böbrek olmak üzere bazı organlara zarar vermektedir. Ayrıca bu adı geçen maddeler, pirinç patlağının tüketim oranına bağlı olarak kanser riskini de artırmaktadır. Bu nedenle özellikle küçük çocuklar ile gelişme çağındaki çocukların pirinç patlağı tüketimine bir sınırlama getirilmesi gerekmektedir.

Alternatif Kullanım ve Üretim Yöntemleri

Piyasada satılan pirinç patlaklı çikolatalar daha ucuz olsa da, bunların yerine klasik çikolatalar tercih edilmelidir. Ayrıca, eğer pirinç patlağı kullanarak birtakım şeyler hazırlamak istiyorsanız, kendi imkânlarınızı kullanarak kendi pirinç patlağınızı kendiniz de üretebilirsiniz. Böylece daha sağlıklı bir besin maddesi kullanmış olursunuz.


Evde pirinç patlağının yapımı oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken şey, ne kadar pirinç patlağına ihtiyacınız olduğuna karar vermektir.

  • İlk önce ihtiyaç duyduğunuz kadar pirinci yıkayın ve suyunu iyice süzdürün.
  • Suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri bir tencerenin içerisine boşaltın. Pirinçlerin üzerine tamamen kapatacak şekilde su doldurun. Tencerenin kapağını kapatmamanız gerekmektedir.
  • Tencerenin altını yarım yani orta ısıya getirin ve yaklaşık 10 dakika boyunca pirinci pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatın ve pirinçlerin suyunu iyice süzebileceğiniz bir süzgeçe boşaltın. Suyun altına tutarak iyice yıkayın.
  • Bundan sonraki aşamada artık pirinçlerin kızartılması gerekir. Bunun için bir tencerenin içerisine kızartma yağı koyun. Yağın iyice kızdığından emin olmanız gerekir.
  • Yağ iyice kızdığında yavaş bir şekilde pirinci kızgın yağın içerisine boşaltın. Pirinçler artık patlamaya başlayacaktır. Bu aşamada biraz ocağınız kirlenebilir. Pirinçlerin suyu ne kadar iyi süzülürse, etrafa o kadar daha az yağ sıçrar.
  • Pirinçler patladığında süzek yardımıyla kızgın yağdan alın. Fazla yağdan arındırmak için bir havlu kağıdın arasına koyun ve biraz bekletin.
  • Bu arada, pirinçlerin patlama aşamasında eğer birbirine yapıştığını görürseniz sakın panik yapmayın. Kızarma işlemi tamamlandığında pirinçler zaten birbirinden ayrılacaktır.

Pirinç patlağınız hazır olmuş demektir!

Sonuç

Pirinç patlağı, hem lezzetli hem de çeşitli gıda maddelerinde kullanılabilen bir üründür. Ancak sağlık açısından dikkatli ve bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Kendi pirinç patlağınızı evde yaparak daha sağlıklı bir alternatif yaratabilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı beslenme, sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pirinç Kalori Değeri

Pirinç Kalori Değeri

Haber Bülteni