Pirinç Çeşitleri Nelerdir?
09 Temmuz 2024

Pirinç Çeşitleri Nelerdir?

Pirinç Çeşitleri

Pirinç, dünya üzerinde en eski yiyeceklerden biri olarak bilinir. Çeltik bitkisinden elde edilen pirinç, buğdaygiller familyasından gelir ve mısır ile buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan otsu bitkidir. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının beslenmesinde önemli bir rol oynar. Türk mutfağında da hemen hemen her gün tüketilen pirinç, boyutlarına göre dört farklı çeşide ayrılır.

Uzun Taneli Pirinç

Uzun taneli pirinç, yaygın olarak kullanılan ve birçok yemekte tercih edilen bir pirinç türüdür. Taneleri piştikten sonra diriliğini ve kabarıklığını korur ve en önemlisi birbirine yapışmaz. Bu nedenle pilavlarda en çok tercih edilen pirinç türüdür. Ayrıca pirinç patlağı yapmak ve buharda pişirmek için de uygundur, ancak risotto yapımı için uygun değildir. Uzun taneli pirinçler kendi aralarında üç gruba ayrılır:

  • Basmati: Genellikle Orta Doğu mutfaklarında sıkça kullanılan ve sevilerek tüketilen bir pirinç türüdür. Son derece aromatik bir tada sahiptir ve bu özellikleri ile bilinir.
  • Baldo: Genellikle Türk mutfağında sıkça görülen bir tür pirinçtir. Basmati pirince göre daha tombul görünümde olup daha az su çeker ve kokusuzdur.
  • Yasemin: Asya usulü patlamış pirinç yapımında ve pilavlarda kullanılır. Kokulu ve aromatik bir pirinç türüdür. Baldo pirince göre daha uzun ve ince bir görünüme sahiptir.

Kısa ve Orta Taneli Pirinç

Kısa ve orta taneli pirinç, yumuşak ve yapışkan yapısıyla bilinir. Daha nişastalıdır ve risotto, sushi, paella yapımı için uygundur. Ancak pilav ve kızarmış pirinç yapımı için uygun değildir. Bu pirinç türü de ikiye ayrılır:

  • Arborio: Orta taneli, yumuşak lezzette olan bir pirinç türüdür ve risotto yapımında en çok tercih edilen pirinçtir.
  • Calrose: Dolgun ve yuvarlak yapıya sahip bir pirinç türüdür. Amerika Birleşik Devletlerinde yaygın olarak kullanılır ve sushi yapımında en çok tercih edilen pirinçtir.

Özel Pirinçler

  • Esmer Pirinç: Fındıksı, güçlü bir lezzete sahiptir. Sadece dış kabuğu soyulmuş tam pirinçtir. Beyaz pirince göre daha geç pişer ve daha fazla su eklemek gerekir. Bu yapısıyla bilinen esmer pirinç, lezzeti ile de tanınır.
  • Yabani Pirinç: Pirince benzer ama aslında pirinç sınıfında olmayan bir yiyecektir. Bir ot türünün tohumudur. Genellikle koyu kahverengi veya siyah renktedir ve tadı fındığı andırır. Diğer pirinç türlerinden üç kat daha uzun bir sürede pişer.

Pirinç çeşitleri, beslenme alışkanlıklarına ve mutfak kültürlerine göre değişiklik göstermektedir. Her pirinç türünün kendine özgü pişirme yöntemleri ve kullanım alanları bulunmaktadır. Bu nedenle, pirinç seçimi yaparken yemeğin türüne ve istenilen lezzete göre doğru pirinç çeşidini tercih etmek önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sulhiye

29 Nisan 2024 Pazartesi

Ben bir iki pirinç türü olduğunu biliyordum ama rengarenk pirinç türleri de varmış. Bu diğer pirinnç türlerinden plav ve benzer yemekler yapılabilir mi ve ayrıca ben bu pirinç türlerini nerede bulabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Ilayda

Merhabalar

Ilkkez duydum fakat büyük marketlerde yada toptan satılan marketlerde mevcuttur. Ayriyeten büyük pazarlarda da olur. Önemli olan hangi yemekte ne kadar ve nasıl kullanacağımızı bilmek.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pirinç Faydaları Nelerdir?

Pirinç Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kahverengi Pirinç Faydaları Nelerdir?

Kahverengi Pirinç Faydaları Nelerdir?

Baharatlı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Kabuğu Özellikleri ve Kullanım Alanları

Pirinç Kabuğu Özellikleri ve Kullanım Alanları

Pirinç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kahverengi Pirinç Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Kahverengi Pirinç Maskesi Tarifi ve Malzemeleri