Kırmızı Pirinç Genel Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Kırmızı Pirinç Genel Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kırmızı Pirinç

Kırmızı pirinç, sağlıklı bir pirinç çeşididir. Türk mutfağında pirincin doldurulmaz bir yeri bulunmaktadır. Pişirilen pek çok sebze yemeğinin dahi içerisinde mutlaka pirinç kullanıldığı görülmektedir. Özellikle bazı yörelerde pirinç yerine bulgur tercih edilse de bulgur tüketimi kolay kolay pirinç tüketimini geçmez. Son yıllarda pirincin insan sağlığı açısından bazı sağlık sorunlarına neden olduğu yönünde araştırmalar yapılmıştır. Pirinç, içerisinde çok fazla miktarda nişasta barındıran bir besin maddesidir. Bu nedenle hem kilo alımına hem de kolesterol, şeker gibi bazı kronik hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle pirinç daha az tüketilmelidir. Ayrıca kırmızı veya siyah pirinç tüketilerek sağlık açısından zararları en aza indirilebilir.

Kırmızı Pirincin Genel Özellikleri ve Faydaları

  • Kırmızı pirincin kökeni Himalayalar'a dayanmaktadır. Buralarda yetişen kırmızı pirincin en önemli özelliği glisemik endeksinin düşük olmasıdır. Glisemik endeksinin düşük olmasının etkisiyle kırmızı pirinç insana daha uzun süre tokluk hissi verir ve kolay kolay acıkma yaşanmaz.
  • Kırmızı pirinç tat ve koku olarak beyaz pirinçten oldukça farklı özelliklere sahiptir.
  • Kırmızı pirinç, içerisinde barındırdığı maddeler nedeniyle vitamin ve mineral deposudur. Beyaz pirincin aksine içerisinde bol miktarda demir, fosfor ve B vitamini bulunmaktadır. Özellikle küçük çocukların, gelişme çağındaki çocukların ve yaşlıların bol miktarda kırmızı pirinç tüketmesi gerekmektedir.
  • Kırmızı pirincin en önemli özelliği çok güçlü bir antioksidan olmasıdır. Kırmızı pirincin içerisinde antosiyanin adı verilen bir madde bulunmaktadır. Bu madde sayesinde insan vücudu için zararlı olan birçok maddenin vücuttan atılması hız kazanmaktadır.
  • Kırmızı pirincin en çok tüketilmesini gerekli kılacak faydası ise kötü huylu kolesterol seviyesine iyi gelmesidir. Şeker, kalp ve tansiyon hastaları için beyaz pirinç tüketimi ne kadar zararlı ise kırmızı pirinç bu hastalar için o kadar faydalıdır. Kırmızı pirinç sayesinde hastaların kolesterol seviyeleri ve kan şekeri dengelenir.
  • Bulgur çok iyi bir lif kaynağıdır. Oysaki beyaz pirinç bu açıdan oldukça fakirdir. Eğer bulgur tüketmiyorsanız onun yerine kırmızı pirinç tüketerek lif açısından daha zengin bir beslenme programı uygulayabilirsiniz.
  • Ayrıca kırmızı pirinç, içerisinde kesinlikle yağ ve şeker gibi insan sağlığı açısından zararlı kabul edilen maddeler içermez.
  • Kırmızı pirinç pilavının pişirilmesi de tıpkı beyaz pirinç pilavının pişirilmesi gibidir. Burada en önemli olan husus pirincin yıkanması aşamasıdır. Beyaz pirinç yıkanırken bol su kullanılması nişastanın arınması için önemli bir aşamadır. Oysaki kırmızı pirincin iyi yıkanması, koyu renginin atması için önem arz eder.

Ekstra Bilgiler

Kırmızı pirinç, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Ayrıca, kırmızı pirinç tüketimi, sindirim sistemini düzenleyerek sindirim sağlığını da iyileştirebilir. Bu pirinç çeşidi, yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı önleyebilir.

Kırmızı pirinç, fenolik bileşikler ve flavonoidler gibi biyoaktif bileşenler içerir. Bu bileşenler, hücresel hasarı önleyerek ve serbest radikallerle savaşarak kanser riskini azaltabilir. Ayrıca, kırmızı pirinç tüketimi, kemik sağlığını destekleyebilir ve osteoporoz riskini azaltabilir.

Kırmızı pirinç, düşük yağ içeriği ve düşük kalorili yapısıyla diyet yapanlar için mükemmel bir alternatiftir. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmez ve böylece diyabet hastaları için daha güvenli bir seçenek sunar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Pirinç Sabunu Özellikleri

Pirinç Sabunu Özellikleri

Güncel

Arı Pirinç Unu Hazırlanışı

Arı Pirinç Unu Hazırlanışı