Tereyağlı pirinç pilavı, pirinç pilavı et yemeklerinin, tavuk yemeklerinin, sebze ile hazırlanan sulu yemeklerin yanında olmazsa olmaz olan pilav çeşitlerindendir, oldukça sevilerek tüketilir. Kuru fasulye nohut pirinç pilavı olmadı mı tadı alınamayan yemeklerdir. Akşama yemeğiniz yoksa hemen bir pirinç pilavı yapıp yanına ya sebze kızartması ya patates sulusu yaparak kısa süre de yemek hazırlamış olursunuz.
Kimsenin hayır diyemeyeceği bir lezzettir pirinç pilavı. Birçok çeşidi yapılabilir. Pirinç pilavı etli, tavuklu, şehriyeli, garnitürlü, Mısırlı, patlıcanlı veya kırmızı biberli, şehriyeli yapılır ve hepsi de birbirinden lezzetli olur. Yağ tercihi olarak genellikle tereyağı tercih edilir. Tereyağı ile çok daha lezzetli bir hal alır. Fakat pirinç yüksek kaloriye sahip bir besindir. Şeker hastalarının kesinlikle tüketmemesi gerekir. Yine yüksek kilosu olanlar, kolesterol hastalığı olanlar tüketirken çok dikkat etmelidir. Tereyağı pirinç pilavlarının olmazsa olmazıdır. Herhangi bir sağlık sorunu yaşamayanların muhakkak tereyağı kullanarak pilavlarını yapması gerekir. Tereyağı ile çok daha lezzetli tatlar elde edeceksiniz. Tereyağı ile yapılan pirinç pilavında tel şehriye ya da arpa şehriye kullanarak yapabilirsiniz. Yine diğer garnitür çeşitleri ile de oldukça lezzetli olacaktır. Tereyağlı pirinç pilavı her yemeğin yanına yapılabilecek en güzel pilav tariflerinden biridir.