Pirinç Sütü

Pirinç Sütü; Bilinen pirinç ilk önce granül duruma getiriliyor, daha sonra özel bir enzim ile muamele edilerek süt kıvamında bir sıvıya çevriliyor. Bu nispeten koyu ve akışkan maddeye pirinç sütü denilir. Pirinç sütü diyet maksatlı olan ürünleri kullananların yanı sıra, protein intoleransı bulunan insanlar için de ideal olan bir besindir. Hayvansal gıdalardan uzak duranlar için ise harika olan bir lezzet kaynağıdır.
Bilindiği gibi gerek inek sütü gerekse soya sütü yüksek oranda protein bulundurur.

Pirinç sütünde ise protein oranı oldukça düşüktür. Buna karşılık kompleks karbonhidratların yanı sıra oldukça zengin olan bir lif içeriği bulunmaktadır. Kalsiyum, doğal fosfor, E, D ve B kompleks vitaminlerini de bulunduran pirinç sütü direkt olarak içilebildiği gibi çeşitli mamullerin ana girdisini de meydana getirir. Doğrudan süt şeklinde tüketilmesinin yararları ise bağırsakları çalıştırması ve organizmayı toksinlerden temizlemesidir. Laktozsuz olmasıyla beraber kolesterol bulundurmaması pirinç sütünün en büyük avantajıdır. Keza proteinlerin sebep olduğu farklı alerjik rahatsızlıklara da sebep olmaz. Bitkisel kökenli olmalarına karşın oldukça besleyici olan bu sütler, bildiğimiz tetrapak ambalajlarda yadas saydam PVC şişelerde içilmeye sunuluyor. Kavanoz ve cam şişe de satışa sunulanı da bulunmaktadır.

Pirinç sütü saf olarak kendine özel hoş bir lezzeti bulunmaktadır. Ancak tüketim daha fazla meyveli ve kakaolu çeşitlerde yoğunlaşıyor.
İçeriğinde bulunan karbonhidrat bileşimi şeker ve aromatik maddelerle buluştuğu zaman dikkat çekici bir tat meydana gelir. Pirinç sütünde lezzeti yükselten unsur ise çeltiğin kavuzlarıyla beraber işlenmesidir. Böylece tat unsuru iyileşirken pirincin kabuğunda yer alan besleyici maddeler süte geçiyor. Bildiğimiz parlatılmış beyaz pirinçten üretim ise nişasta tadında ve çökelti yapmaktadır.

Tatlandırıcı olarak sakaroz bulunduran pancar şekeri yerine özellikle çikolatalı ve kakaolu olan cinslerde keçiboynuzu pekmezi ya da akçaağaç şurubu.

Kullanmak mümkün. Bu cinsten katkılar sütün besin değerini ve lezzetini daha da yükseltir. Pirinç sütü tüketimi Amerika'da ciddi tonajlara ulaşmış durumdadır. Özellikle soya sütü ile rekabet etmesi light ürünler pazarında daha çok tanınmasına sebep olmuştur. Pirinç sütünü her yaştan tüketici risksiz bir şeklide içebilir. Sütün diğer özelliği ise ani olan efor ve dinçlik sağlamasıdır. Bu sebeple gençlerin ve sporcuların tercih ettiği bir ürün görünümündedir.

Pirinç sütü yalnız sade ve aromalı şekilde tüketilmemektedir. Başta puding ve meyveli yoğurt yapımında da kullanılıyor. Bunlar başlı başına birer ürün kategorisi. Amerika ve Japonya'da ise meşrubat sektörünün gözdelerinden. Esas olarak Japonya ve Çin'de pirinç sütünden imal edilen tam 46 çeşit mamul bulunmaktadır. Japonların ünlü içkisi amazake bunlardan yalnızca birisidir. Amazake bozaya benzer fazla hafif alkollü ve son derece lezzetli bir içecektir. Özel bir mayayla fermente edilen pirinç sütü, kısa zamanda amazake durumuna geliyor. Normalde dokuz katı vitamin ve mineral içeriğine sahip olan bu içki özel porselen kaplarda vanilya ve tarçın çubukları ile sunuluyor. Fakat pirinç sütünü soğuk meşrubat olarak değerlendirenler ise Meksikalılar dır.

Antik uygarlıklar; Maya ve Azteklerde hububattan yapılan bir içki İspanyollar zamanında pirinç ile yapılırmış. Günümüzde Meksika'nın ünlü serinleticisi horchatalar her köşe başında satılan pirinç sütüdür. Pastörize edilmiş ambalajlı çeşitleri ile açıkta satılanları da milli içki durumuna gelmiştir. Üretim oldukça basit olan, pirinç sütü tarçın, badem ve ıhlamur ile karıştırılıyor ve buzla servisi yapılır. Kakaolu çeşitleri de bulunmaktadır. Tadı aynen çikolatalı Hindistan cevizi sütüne benzemektedir. Endüstriyel üretimde vanilya ya da sentetik vanilin kullanılarak lezzeti daha da yükseltmek mümkündür. Özellikle gençler arasında tadıyla bağımlılık oluşturan bir meşrubat türüdür.
23.01.2024 06:35:43
Pirinç Sütü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pirinç Sütü Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Pirinç Sütü"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pirinç Sabunu

Pirinç Sabunu özellikle de cilt bakım konusunda son derece hassas olan bayanların tercih ettiği bir sabundur. Herkes kusursuz mükemmel bir cilde sahip olmak ...
Devamını Oku

Pirinç Keki

Pirinç Keki, Türk damak tadının pek aşina olduğu bir tat değildir. Genellikle Güney Kore'de çokça tüketilen bir besindir. Pirinç keki doyurucu olmasın...
Devamını Oku

Haşlama Pirinç Pilavı

Haşlama Pirinç Pilavı, Besin değeri yüksek ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak isteyen hanımların gönül rahatlığı ile tercih edebileceği yemeklerden biri...
Devamını Oku

Oktay Usta Pirinç Pilavı

Oktay Usta Pirinç Pilavı: Ev hanımların zorlandığı ayarlarını tutturamadığı bir pilav türü olarak bilinir. Tabi birkaç püf noktasını bildikten sonra yapmak o...
Devamını Oku

Pirinç Nerede Yetişir

Pirinç nerede yetişir, pirinç dünyada kıyaslama yapılırsa buğday ve mısırla beraber en fazla yetiştirilen tarım ürünüdür. Ülkemizde pirinç üretiminde ilk sır...
Devamını Oku

Pirinç Suyu Saç

Pirinç suyu saç, Pirinç suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Etkisini cildinize, vücudunuza hatta saçlarınıza kadar gösterebiliyor. Pirinç suyu ile cild...
Devamını Oku

Arı Pirinç Unu

Arı pirinç unu, 6 ayı doldurmuş bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi başlayacaktır. Tüm ek gıdalar faydalı değildir. Arı mamanın içerideki gıdalar oldukça ...
Devamını Oku

Evde Pirinç Unu Nasıl Yapılır

Evde pirinç unu nasıl yapılır, Pirinç unu pirinçlerin öğütülerek elde edilmesi oluşan bir tahıl ürünüdür. Pirinç buğdaygiller familyasından olan bir tahıl ol...
Devamını Oku

Pirinç Suyu İshal

Pirinç Suyu İshal; İshal, gıda zehirlenmesi de dahil olmakla birlikte, çeşitli rahatsızlıkların neticesinde ya da ishale yol açtığı bilinen bazı gıdaların fa...
Devamını Oku

Pirinç Çeşitleri

Pirinç Çeşitleri, Dünya üzerinde olan en eski yiyeceklerden biridir. Pirinç (Çeltik), mısır ve buğdaydan sonra buğdaygiller familyasından, En çok ekimi yapıl...
Devamını Oku

Pirinç Çubuk

Pirinç çubuk, Vücudumuz da bulunan elektrikten kaynaklanan manyetik özellik, metallere karşı belli tepkileri ortaya koyar. Bu metallerden en önemlisi pi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pirinç Pilavı

Zeytinyağlı pirinç pilavı, pirinç pilavı et yemeklerinin, tavuk yemeklerinin, sebze ile hazırlanan sulu yemeklerin yanında olmazsa olmaz olan pilav çeşitleri...
Devamını Oku

Pirinç Unlu Tatlılar

Pirinç unlu tatlılar; daha çok süt ile yapılan sütlü tatlılardır. Pirinç unu beyaz pirincin öğütülmesi ile elde edilen besin maddesidir. Pirinç unu kull...
Devamını Oku

Kırmızı Pirinç

Kırmızı pirinç, sağlıklı bir pirinç çeşididir. Türk mutfağında pirincin doldurulmaz bir yeri bulunmaktadır. Pişirilen pek çok sebze yemeğinin dahi içeri...
Devamını Oku

1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori?

1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori, Pirinç pilavı özellikle et yemekleri ve baklagiller yanında tüketilen bir yemek. Pirinç pilavı hem lezzetli hem de bol...
Devamını Oku

Pirinç Nişastası

Pirinç nişastası, yapımı ile oldukça zordur. Pirinç kırıklarının öğütülerek yapımı aşamasından geçirilir. Bu işlemden sonra suyla karıştırılır ve kalın kısım...
Devamını Oku

Pirinç Süt Maskesi

Pirinç Süt Maskesi; pirinç içeriğinde yüksek potasyum, B1, B2 vitaminleri, demir, fosfor gibi birçok vitamin içeriği bulunmakta. Pirinç sadece yemeklerde tük...
Devamını Oku

İthal Pirinç

İthal Pirinç; Sofraların vazgeçilmezi pirinçte tüketiciye oyun oynandığı ortaya çıktı. Hindistan ve Pakistan'dan ithal edilen ucuz pirinç, Türkiye'de Osmancı...
Devamını Oku

Pirinç Kepeği

Pirinç Kepeği, Pirinç kepeği sade olarak tüketilen bir gıda değildir. Pirincin çok fazla miktarda tüketilmesi diyabet riskini artırmaktadır. Bu bilinen ...
Devamını Oku

Baldo Pirinç

Baldo Pirinç, Baldo pirinçler Türkiye'de en çok gönen de yetişmektedir. Benim de mesleğimin Aşçı olmasından pirinçler hakkında ve yapımında bayağı bilgi sahi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pirinç Sabunu
Pirinç Keki
Haşlama Pirinç Pilavı
Oktay Usta Pirinç Pilavı
Pirinç Nerede Yetişir
Son Forum Konuları
Pirinç Fermantasyon İçin Kullanımı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024