Pirinç Faydaları
Pirinç Faydaları, Dünyaca ve ülkemizde de üretilen pirinç tam olarak kabuğu ayrılmadan kullanıldığında besin değeri yüksektir ve posa oranı daha fazladır. Pirinç içerdiği vitaminler bakımından çok değerli bir tahıldır. Pirincin içeriğinde %80 karbonhidrat, %7 protein, %2 yağ, 10 mg kalsiyum, 0,9 mg demir, 0.08 mg B1 vitamini, 1,6 mg niasin, 94 mg fosfor, 92 mg potasyum, 0,3 gr posa içerir.
Besin kaybını önlemek için pişirirken fazla yıkanmamalı, kaynar su veya tuzlu suda ile ıslatılmamalı ve yağda kavrulmamalıdır. Nişasta oranı yüksek bir besindir. Doktor tarafından tavsiye edildiğinde 6. Ayını doldurmuş bebeklerde muhallebi yapılırken pirinç unu kullanılabilir. Sağlık açısından alerjen sorunlar içermez ve kolesterolü yükseltmez. Kullanılan 100 gr pirinçte 360 kalori vardır. Karbonhidratlar bakımından iyi bir besindir.
Pirincin faydalarını şöyle sıralayabiliriz- Günlük enerjimizin %50'sinin karbonhidratlardan alıyoruz. Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerimizi yükseltmez.
- Pişmiş iki yemek kaşığı pirinç ortalama 1 dilim ekmeğe tekabül eder. Yoğurt, yumurta, baklagillerin tüketildiğinde pirinçteki protein oranı fazlalaşır.,
- Bitkisel besinler kategorisinde değerli bir tahıldır. Bu nedenle çöl yak hastaları rahatlıkla tüketebilirler.
- Pirinç içeriğinde bol potasyum ve az azot ile kan basıncı değerlerinin düzenli akışını sağla ve glüten içermez. Bu özelliğinden dolayı hipertansiyon ve böbrek hastalarında sık tüketmesi uygundur.
- Sporcuların artan karbonhidrat gereksinimi için iyi bir enerji kaynağıdır. Spor yapanların fazla proteine değil karbonhidrata gereksinim duyarlar. En ekonomik yakıt karbonhidrattır.
- Tek başına tüketiminin de insanı şişmanlatmaz aslında hiçbir yiyecek tek başına kilo aldırmaz. Yeter ki kişi ihtiyacı olan enerjiyi yeterince alsın ve harcasın. Harcanmayan fazla enerji kaynağı ne olursa olsun şişmanlığa neden olur.
- Kabuksuz pirincin lif içeriği çok az olduğundan ishal tedavisinde hastalara yaygın olarak kullanılır. Pirinç B grubu özellikle B1 ve B2 vitaminlerince zengindir. B grubu vitaminler enerji oluşumunda yardımcıdır. Karbonhidrat, protein ve yağların vücutta kullanımı için gerekli yardımcı maddelerdir. Pirinç besleyici ve hazmı kolay olduğundan hastaların başlıca yemeğidir.
- Zengin nişasta içerir.
- Vücuda enerji verir ve kuvvetlendirir. Vücut gelişimini destekler, doyurucudur, zihni açar, hazmı kolaylaştırır, yüksek tansiyonu düşürür, vücuttaki fazla suyu emerek toksinleri uzaklaştırmasına yardımcı olur ve ishali de keser.
- Kandaki kolesterol oranını azaltıcı etkisi vardır, damar ve kalp hastalıklarına karşı korur, böbreklere faydalıdır.
- Pirinç, pilav, dolma gibi yemeklerin en özel malzemesidir. Süt ile pişirilip tüketilirse cinselliği artırır.
- Pirinç ununu yaralı olan bölgelere uygulanırsa kurutma özelliğine sahiptir. Pirinç kaynatılıp suyu cilde uygulanıp kuruyuncaya kadar bekletilip gül suyu ile cilt temizlenirse cilde canlılık ve beyazlık kazandırır.
Pirinç kullanırken uyulması gerekenler- Özellikle hasat edildikten sonra uygun şekilde saklanarak 1 yıl içerisinde tüketilmesi lazımdır.
- Pirinç satın alırken, kirli olmamalı, yabancı cisimler içermemeli ve nemlenmiş olmamalı bunlara dikkat edilmelidir.
- Serin ve kuru yerlerde saklanmalı, kuru erzak kilerlerinde muhafaza edilmelidir. Kullanmadan önce ılık su ile yıkanmalıdır.
- Piştikten sonra kısa süre içinde tüketilmelidir pişmiş olarak bekleyen pirinç besin zehirlenmesi yapan riskli yiyecektir.
20.01.2024 02:37:16
Pirinç Faydaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|