Pirinç Ekimi

Pirinç ekimi, tüm dünyada sulak alanlarda yapılmaktadır. İnsanlığın temel besinlerinden biri olan pirinç, aynı zamanda sanayi alanında da kullanılır. Pirincin kabuklu hali çeltiktir. İçindeki nişasta oranı buğdaydan bile yüksektir. Çeltik tanesi karyopsis, onu yapışmadan saran iç kavuz ile kapçıktan meydana gelir. Harmandan sonra çeltik karyopsisten ayrılmamaktadır.
Kavuzları soyulan ancak parlatma işlemi yapılmamış olan taneler kahverengi pirinçtir. Kabukları soyulan, parlatılan ürün de pirinçtir. Pirincin çimlenmesi için en az 12 derece, vejeterasyon dönemindeki sıcaklıkta 20-30 derece olmalıdır. Pirinç yetiştiriciliğinde kullanılan suyun sıcaklığı da en az 12 derece olmalıdır. Pirinç suyun içinde çimlenen ve kökleri suyun içindeki erimiş oksijenden faydalanan tek tahıl bitkisidir. Ayrıca tuzlu ve alkali topraklarda yetiştirilebilmesi ve bu toprakların ıslahında faydalı olması da tarım açısından önemlidir. Pirinç buğdayın ardından besin kaynağı olarak ikinci kültür bitkisi olma özelliğini de taşımaktadır.

Pirinç ekiminde toprak isteği


Pirinç toprak bakımından seçici bir bitki değildir. Tınlı, derin, su geçirgenliği az olan ve besin maddeleri bakımından zengin olan topraklar pirinç ekiminde oldukça iyidir. Toprağın pH derecesi 5,5-7,5 arasında olabilir. Ancak 3-8 pH dereceleri arasında bile yetiştirilebilir. Özellikle tuzlu toprakların ıslahında, çeltik önemli bir bitkidir. Toprakta bulunan eriyebilir tuz miktarı 600 ppm altında olursa uygun olur.

Pirincin üst üste aynı toprağa ekimi halinde verim ve kalite düşer. Bu durumda hastalıklarla ve yabancı otlarla mücadele etmek zorlaşır. Bu nedenle 2-3 yıl pirinç ekiminin ardından yem bitkisi ekilmelidir. Özellikle baklagil yem bitkileri toprakta bulunan azot bileşiklerini arttırdığı için tavsiye edilir. Toprağın hazırlığında sonbaharda derin sürüm yapılması, ilkbaharda tavalardan sonra diskaro ya da kaz ayağı işleme yapılması yer alır.

Pirinç tohumlarının ekime nasıl yapılır?


Pirinç tohumları ekimden önce hastalıklardan, yabancı ot ve kırmızı çeltik tohumlarından arındırılmalı ve tohumlar sertifikalı olmalıdır. Pirinç ekiminde mümkün olursa, 3-4 yılda bir sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Ekim yapılacak tohum miktarı türün özelliklerine, toprağın verimine ve ekim zamanına göre farklı olur. Küçük taneli olanlar dekara 15 kg, orta taneliler dekara 17-18 kg, iri taneli olanlar dekara 20 kg ekim yapılabilir. Metre kareye yaklaşık 500-600 adet tohum atılabilir. Tohumlar ekimden 2-3 önce suyun içine konularak ön çimlendirme yapılmalıdır. Bu esnada yanıklık hastalığıyla mücadele için, ilaçlama yapılmalıdır. Ön çimlendirmeden önce beyaz uç metodu ile 55-60 derecedeki sıcak suyu içinde 10 dakika tutulması iyi olur.

Pirinç ekim zamanı ve ekim yöntemi


Pirincin ekim zamanı yetiştirilecek türün vejetasyon süresine, havanın ve suyun sıcaklığına göre belirlenir. Çeltiğin çimlenme ve fide döneminde en uygun sıcaklık derecesi 18-35 arasıdır. Suyun derecesi de 12 olmalıdır. Ülkemizde bu değerler Mayıs başında olur. Bu nedenle pirincin ekimi bu dönem uygundur. Pirincin ekim yöntemleri arasında mibzerle, serpme şeklinde ve fideleme bulunur. Tavalar ekimden önce bulandırılmalı, tohumların üstüne ince mil oluşturulmalıdır. Tohumların toprağın yüzeyine tutunmasıyla, 3-4 gün içinde tavalardan su boşaltılır ve 5-6 gün sonra tavalara ince su verilir.

Pirinç ekiminde gübreleme ve sulama

Tavalardan alınan toprak numunesi tahlil ettirilerek gübre kullanılması gerekir. Tavsiye edilen azotlu gübre ise amonyum sülfattır. Dekar başına 80 kg gübre atılmalıdır. Bunun yarısı ekimde, kalan yarısı ekimden yaklaşık 60 gün sonra atılmalıdır. Ekimden önce toprağa fosforlu gübre verilmelidir.

Pirinç ekiminde bitkinin yüksekliğine göre 15 cm'ye kadar su yüksekliği olmalıdır. Hasattan yaklaşık 20-30 gün evvel tavalara suyun gitmesi engellenir ve olan su boşaltılır. Su erken dönemde boşaltılırsa, tanelerin içi dolmaz ve pirinçteki kırık oranı artar. Bu esnada uygun sulama suyu 25-30 derece olmalıdır. Çimlenmede en fazla 42-44 derece olur. Bunun üzerindeki sıcaklıkta çimlenme olmaz. Özellikle gelişme döneminde su 30 dereceden fazla olursa, bitkiye zarar verir. Su yetersiz olursa 3 gün sulama yapılarak 2 gün su kesilir ya da 8 gün sulama yapılarak 3 gün su kesilir.

Pirinç ekiminde hasat

Pirinç hasadı salkımların %80 kadarı saman rengi olduğunda, alt bölümlerinde taneler sert mum zamanına ulaştığında olur. Bu sırada tanelerin nem oranı %22-24 olur. Erken hasat yapılırsa, tanelerin yeşil olması nedeniyle verim azalır. Geç hasatta ise hayvanların verdiği zarardan kırık taneler artar ve kurutma sorunu yaşanır. Çeltiğin en iyi şekilde kurutulması için, nem oranı %14 altında olmalıdır. Güneşte kurutulursa, pirinç sert zemine serilmelidir. Sıkça kürekle karıştırılmalıdır. Depolamada rutubet yine %14 altında olmalıdır.
21.01.2024 12:17:42
Pirinç Ekimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pirinç Ekimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pirinç Ekimi"
Pirinç ekimini ben de gerçekleştirmek istiyorum. Sürekli yaş olan bir toprağım var ama illa ki tamamen su mu olması gerekiyor. Sadece yaş toprak pirinç yetiştirmek için uygun değil midir?
Burkhan . 24.09.2018 03:03:53

Pirinç Sabunu

Pirinç Sabunu özellikle de cilt bakım konusunda son derece hassas olan bayanların tercih ettiği bir sabundur. Herkes kusursuz mükemmel bir cilde sahip olmak ...
Devamını Oku

Pirinç Keki

Pirinç Keki, Türk damak tadının pek aşina olduğu bir tat değildir. Genellikle Güney Kore'de çokça tüketilen bir besindir. Pirinç keki doyurucu olmasın...
Devamını Oku

Haşlama Pirinç Pilavı

Haşlama Pirinç Pilavı, Besin değeri yüksek ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak isteyen hanımların gönül rahatlığı ile tercih edebileceği yemeklerden biri...
Devamını Oku

Oktay Usta Pirinç Pilavı

Oktay Usta Pirinç Pilavı: Ev hanımların zorlandığı ayarlarını tutturamadığı bir pilav türü olarak bilinir. Tabi birkaç püf noktasını bildikten sonra yapmak o...
Devamını Oku

Pirinç Nerede Yetişir

Pirinç nerede yetişir, pirinç dünyada kıyaslama yapılırsa buğday ve mısırla beraber en fazla yetiştirilen tarım ürünüdür. Ülkemizde pirinç üretiminde ilk sır...
Devamını Oku

Pirinç Suyu Saç

Pirinç suyu saç, Pirinç suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Etkisini cildinize, vücudunuza hatta saçlarınıza kadar gösterebiliyor. Pirinç suyu ile cild...
Devamını Oku

Arı Pirinç Unu

Arı pirinç unu, 6 ayı doldurmuş bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi başlayacaktır. Tüm ek gıdalar faydalı değildir. Arı mamanın içerideki gıdalar oldukça ...
Devamını Oku

Evde Pirinç Unu Nasıl Yapılır

Evde pirinç unu nasıl yapılır, Pirinç unu pirinçlerin öğütülerek elde edilmesi oluşan bir tahıl ürünüdür. Pirinç buğdaygiller familyasından olan bir tahıl ol...
Devamını Oku

Pirinç Suyu İshal

Pirinç Suyu İshal; İshal, gıda zehirlenmesi de dahil olmakla birlikte, çeşitli rahatsızlıkların neticesinde ya da ishale yol açtığı bilinen bazı gıdaların fa...
Devamını Oku

Pirinç Çeşitleri

Pirinç Çeşitleri, Dünya üzerinde olan en eski yiyeceklerden biridir. Pirinç (Çeltik), mısır ve buğdaydan sonra buğdaygiller familyasından, En çok ekimi yapıl...
Devamını Oku

Pirinç Çubuk

Pirinç çubuk, Vücudumuz da bulunan elektrikten kaynaklanan manyetik özellik, metallere karşı belli tepkileri ortaya koyar. Bu metallerden en önemlisi pi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pirinç Pilavı

Zeytinyağlı pirinç pilavı, pirinç pilavı et yemeklerinin, tavuk yemeklerinin, sebze ile hazırlanan sulu yemeklerin yanında olmazsa olmaz olan pilav çeşitleri...
Devamını Oku

Pirinç Unlu Tatlılar

Pirinç unlu tatlılar; daha çok süt ile yapılan sütlü tatlılardır. Pirinç unu beyaz pirincin öğütülmesi ile elde edilen besin maddesidir. Pirinç unu kull...
Devamını Oku

Kırmızı Pirinç

Kırmızı pirinç, sağlıklı bir pirinç çeşididir. Türk mutfağında pirincin doldurulmaz bir yeri bulunmaktadır. Pişirilen pek çok sebze yemeğinin dahi içeri...
Devamını Oku

1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori?

1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori, Pirinç pilavı özellikle et yemekleri ve baklagiller yanında tüketilen bir yemek. Pirinç pilavı hem lezzetli hem de bol...
Devamını Oku

Pirinç Nişastası

Pirinç nişastası, yapımı ile oldukça zordur. Pirinç kırıklarının öğütülerek yapımı aşamasından geçirilir. Bu işlemden sonra suyla karıştırılır ve kalın kısım...
Devamını Oku

Pirinç Süt Maskesi

Pirinç Süt Maskesi; pirinç içeriğinde yüksek potasyum, B1, B2 vitaminleri, demir, fosfor gibi birçok vitamin içeriği bulunmakta. Pirinç sadece yemeklerde tük...
Devamını Oku

İthal Pirinç

İthal Pirinç; Sofraların vazgeçilmezi pirinçte tüketiciye oyun oynandığı ortaya çıktı. Hindistan ve Pakistan'dan ithal edilen ucuz pirinç, Türkiye'de Osmancı...
Devamını Oku

Pirinç Kepeği

Pirinç Kepeği, Pirinç kepeği sade olarak tüketilen bir gıda değildir. Pirincin çok fazla miktarda tüketilmesi diyabet riskini artırmaktadır. Bu bilinen ...
Devamını Oku

Baldo Pirinç

Baldo Pirinç, Baldo pirinçler Türkiye'de en çok gönen de yetişmektedir. Benim de mesleğimin Aşçı olmasından pirinçler hakkında ve yapımında bayağı bilgi sahi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pirinç Sabunu
Pirinç Keki
Haşlama Pirinç Pilavı
Oktay Usta Pirinç Pilavı
Pirinç Nerede Yetişir
Son Forum Konuları
Pirinç Fermantasyon İçin Kullanımı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024