Çeltik Pirinç

Çeltik Pirinç, kabuğu soyulmuş pirince çeltik denir. Cihanda hayat sürdüren insanların çoğunun ana gıdasıdır. Pirinçte nişasta oranı, buğdaydan çoktur. Pirinç, gıda maddesi olarak üstlendiği değer yanında endüstride de geniş biçimde kullanılmaktadır. Çeltik, fazlaca gerilerden gelen bir kültür bitkisidir. Hindistan da ve Çin'de ok fazla olduğu için oraların kültürlerinde fazlaca yer ettiği için oralara özgü olarak halk arasında bir yaygınlık söz konusudur.
Uzakdoğu'nun o yerine özgü, Afrika'da yabani pirinç çeşitleri mevcuttur. Pirinç, milattan önce üç bin senesinde Güney Hindistan'dan Çin'e, milattan önce bin yıllarında Java'ya doğru açılmıştır, Avrupa'ya milattan önce üç bin senesinde girmiştir.

Pirincin Amerika Kıtasında kültüre girmesi on yedinci yy. Sonlarındadır. Türkiye'ye hemen hemen beş yüz yıl evvel girdiği düşünülüyor. Çeltik, su içerisinde yetişen ve kökleri suda olan tek zirai üründür. Tahıllar arasında suda yetişebilen tek tahıl çeşididir. Çeltiğin çimlenme evresi ısının minimum 12 santigrat derecede vejetasyon evresinde ise ısının yirmi ya da otuz santigrat derece arasında olması çeltiğin yetişmesi için önemlidir. Yetiştirilme zamanı boyunca sulama suyu ısısının on beş santigrat derecenin üstünde olması gerekir. Pirincin, Türkiye ziraat açısından önemli bir avantajı da tuzlu ve alkali alanlarda yetişebilmesi, hatta bu tip arazilerin ıslahında etkili olmasıdır.

Pirinç, gıda kaynağı olarak buğdaydan sonra Türkiye'de en önemli kültür bitkisidir.
Çeltik, toprak seçimi konusunda seçici değildir. Su geçirgenliği fazla değil, çok dipte ve gıda maddelerince zengin topraklarda daha iyi yetiştiği görülür. Aynı yere üst üste sürekli olarak pirinç ekilirse ürün fazla elde edilmez yani verim düşer. Farklı otlar ve hastalıklarla uğraşmak güçleşir. İki veya üç yıl arka arkaya pirinç ekildikten sonra o tarlaya farklı bitkilerden biri ekilmelidir. Özellikle baklagillerden olan bir bitki ekilirse daha iyi olacaktır. Çünkü baklagil bitkileri azot bileşiklerini çoğalttığı için gereklidir. Tohumluk pirinçlerin sertifikalı olması gerekir ve hastalıklardan ve yabancı otlardan arındırılmış olmalıdır.

Her metrekareye atılacak olan tohum sayısı 500-600 tane arasında değişmektedir. Tohumlar ekilmeden evvel ön çalışma gerektirebilir. Ön çimlendirme yapılabilir. En az iki gün suda tohumları bekletin. Türkiye'de mayıs ayının birinci haftasının sonunda ekim yapılması uygundur. Ekim yapılırken de çeşitli yöntemler kullanılmalıdır. Serpme yöntemi kullanılır. Elle serpme yöntemi, uçakla serpme yöntemi şeklinde. Fideleme yöntemi de kullanılmaktadır. Çeltikti toprağa ektikten sonra üzerini mil şeklinde örtmemiz gerekir. Yani toprağı bulandırmak ekim için önemli aşamalardan bir tanesidir. 5-6 gün sonra tekrar su verilmelidir.

Çeltiklerin büyümesi esnasında çeşitli yabancı otlar türeyebilir. Bu otları temizleyerek daha iyi verim elde edilecektir. Bu yabancı otlar temizlenmezse akabinde daha fazla otun türemesine sebep olacaktır bu da salkım şeklinde yetişen pirincin daha az salkım oluşmasına sebep olacaktır. Çeltiklerin salkımlarının saman renginde olduğu görülmektedir. Çeltiklerin hasat zamanı da bir o kadar meşakkatli iş gerektirir. Erken hasat yapılması pirincin tam olgunlaşmasını engeller bu da verimi düşürür. Pirincin depolanması da önemli işlerden bir tanesidir. Çok rutubetli olmamasına dikkat edilir. Depolama esnasında nemin oranının yüzde on dördün altında olmasına dikkat edilmelidir. Eğer depolama esnasında rutubet oranı yüzde on dördün üstünde olursa pirinçlerin böceklenmesine sebep olur bu da mahsule zarar verir.
20.01.2024 00:35:44
Çeltik Pirinç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çeltik Pirinç Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Çeltik Pirinç"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Pirinç Sabunu

Pirinç Sabunu özellikle de cilt bakım konusunda son derece hassas olan bayanların tercih ettiği bir sabundur. Herkes kusursuz mükemmel bir cilde sahip olmak ...
Devamını Oku

Pirinç Keki

Pirinç Keki, Türk damak tadının pek aşina olduğu bir tat değildir. Genellikle Güney Kore'de çokça tüketilen bir besindir. Pirinç keki doyurucu olmasın...
Devamını Oku

Haşlama Pirinç Pilavı

Haşlama Pirinç Pilavı, Besin değeri yüksek ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak isteyen hanımların gönül rahatlığı ile tercih edebileceği yemeklerden biri...
Devamını Oku

Oktay Usta Pirinç Pilavı

Oktay Usta Pirinç Pilavı: Ev hanımların zorlandığı ayarlarını tutturamadığı bir pilav türü olarak bilinir. Tabi birkaç püf noktasını bildikten sonra yapmak o...
Devamını Oku

Pirinç Nerede Yetişir

Pirinç nerede yetişir, pirinç dünyada kıyaslama yapılırsa buğday ve mısırla beraber en fazla yetiştirilen tarım ürünüdür. Ülkemizde pirinç üretiminde ilk sır...
Devamını Oku

Pirinç Suyu Saç

Pirinç suyu saç, Pirinç suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Etkisini cildinize, vücudunuza hatta saçlarınıza kadar gösterebiliyor. Pirinç suyu ile cild...
Devamını Oku

Arı Pirinç Unu

Arı pirinç unu, 6 ayı doldurmuş bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi başlayacaktır. Tüm ek gıdalar faydalı değildir. Arı mamanın içerideki gıdalar oldukça ...
Devamını Oku

Evde Pirinç Unu Nasıl Yapılır

Evde pirinç unu nasıl yapılır, Pirinç unu pirinçlerin öğütülerek elde edilmesi oluşan bir tahıl ürünüdür. Pirinç buğdaygiller familyasından olan bir tahıl ol...
Devamını Oku

Pirinç Suyu İshal

Pirinç Suyu İshal; İshal, gıda zehirlenmesi de dahil olmakla birlikte, çeşitli rahatsızlıkların neticesinde ya da ishale yol açtığı bilinen bazı gıdaların fa...
Devamını Oku

Pirinç Çeşitleri

Pirinç Çeşitleri, Dünya üzerinde olan en eski yiyeceklerden biridir. Pirinç (Çeltik), mısır ve buğdaydan sonra buğdaygiller familyasından, En çok ekimi yapıl...
Devamını Oku

Pirinç Çubuk

Pirinç çubuk, Vücudumuz da bulunan elektrikten kaynaklanan manyetik özellik, metallere karşı belli tepkileri ortaya koyar. Bu metallerden en önemlisi pi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pirinç Pilavı

Zeytinyağlı pirinç pilavı, pirinç pilavı et yemeklerinin, tavuk yemeklerinin, sebze ile hazırlanan sulu yemeklerin yanında olmazsa olmaz olan pilav çeşitleri...
Devamını Oku

Pirinç Unlu Tatlılar

Pirinç unlu tatlılar; daha çok süt ile yapılan sütlü tatlılardır. Pirinç unu beyaz pirincin öğütülmesi ile elde edilen besin maddesidir. Pirinç unu kull...
Devamını Oku

Kırmızı Pirinç

Kırmızı pirinç, sağlıklı bir pirinç çeşididir. Türk mutfağında pirincin doldurulmaz bir yeri bulunmaktadır. Pişirilen pek çok sebze yemeğinin dahi içeri...
Devamını Oku

1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori?

1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori, Pirinç pilavı özellikle et yemekleri ve baklagiller yanında tüketilen bir yemek. Pirinç pilavı hem lezzetli hem de bol...
Devamını Oku

Pirinç Nişastası

Pirinç nişastası, yapımı ile oldukça zordur. Pirinç kırıklarının öğütülerek yapımı aşamasından geçirilir. Bu işlemden sonra suyla karıştırılır ve kalın kısım...
Devamını Oku

Pirinç Süt Maskesi

Pirinç Süt Maskesi; pirinç içeriğinde yüksek potasyum, B1, B2 vitaminleri, demir, fosfor gibi birçok vitamin içeriği bulunmakta. Pirinç sadece yemeklerde tük...
Devamını Oku

İthal Pirinç

İthal Pirinç; Sofraların vazgeçilmezi pirinçte tüketiciye oyun oynandığı ortaya çıktı. Hindistan ve Pakistan'dan ithal edilen ucuz pirinç, Türkiye'de Osmancı...
Devamını Oku

Pirinç Kepeği

Pirinç Kepeği, Pirinç kepeği sade olarak tüketilen bir gıda değildir. Pirincin çok fazla miktarda tüketilmesi diyabet riskini artırmaktadır. Bu bilinen ...
Devamını Oku

Baldo Pirinç

Baldo Pirinç, Baldo pirinçler Türkiye'de en çok gönen de yetişmektedir. Benim de mesleğimin Aşçı olmasından pirinçler hakkında ve yapımında bayağı bilgi sahi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pirinç Sabunu
Pirinç Keki
Haşlama Pirinç Pilavı
Oktay Usta Pirinç Pilavı
Pirinç Nerede Yetişir
Son Forum Konuları
Pirinç Fermantasyon İçin Kullanımı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024