Kırmızı Pirinç
Kırmızı pirinç, sağlıklı bir pirinç çeşididir. Türk mutfağında pirincin doldurulmaz bir yeri bulunmaktadır. Pişirilen pek çok sebze yemeğinin dahi içerisinde mutlaka pirinç kullanıldığı görülmektedir. Özellikle bazı yörelerde pirinç yerine bulgur tercih edilse dahi bulgur tüketimi kolay kolay pirinç tüketimini geçmez. Son yıllarda pirincin insan sağlığı açısından bir kısım sağlık sorunlarına neden olduğu yönünde birtakım araştırmalar yapılmıştır.
Pirinç içerisinde çok fazla miktarda nişasta barındıran bir besin maddesidir. Bu nedenle de hem kilo alımına hem de kolesterol, şeker gibi bazı kronik hastalıklara davetiye çıkartmaktadır. Bu nedenle pirinç daha az tüketilmelidir. Ayrıca kırmızı veya siyah pirinç tüketilerek sağlık açısından zararları en aza indirilebilir.
Kırmızı pirinç genel özellikleri ve faydaları nelerdir?- Kırmızı pirincin soy ağacı Himalayalar'a dayanmaktadır. Buralarda yetişen kırmızı pirincin en önemli özelliği ise glisemik endeksini düşük olmasıdır. Glisemik endeksinin düşük olmasının etkisiyle kırmızı pirinç insana daha uzun süre tokluk hissi verir ve kolay kolay acıkma yaşanmamasını sağlar.
- Kırmızı pirinç tat ve koku olarak beyaz pirinçten oldukça farklı özelliklere sahiptir.
- Kırmızı pirinç içerisinde barındırdığı maddeler nedeniyle vitamin ve mineral deposudur. Beyaz pirincin aksine içerisinde bol miktarda demir, fosfor ve B vitamini bulunmaktadır. Özellikle küçük çocuklara, gelişme çağındaki çocuklar ile yaşlıların bol miktarda kırmızı pirinç tüketmesi gerekmektedir.
- Kırmızı pirincin en önemli özelliği çok güçlü bir antioksidan olmasıdır. Kırmızı pirincin içerisinde antosianin adı verilen bir madde bulunmaktadır. Bu madde sayesinde insan vücudu için zararlı olan birçok maddenin vücuttan atılması da hız kazanmaktadır.
- Kırmızı pirincin en çok tüketilmesini gerekli kılacak faydası ise kötü huylu kolesterol seviyesine iyi gelmesi olarak sayılabilir. Şeker, kalp, tansiyon hastaları için beyaz pirinç tüketimi ne kadar zararlı ise kırmızı pirinç bu hastalar için o kadar faydalıdır. Kırmızı pirinç sayesinde hastaların kolesterol seviyeleri ve kan şekeri dengelenir.
- Bulgur çok iyi bir lif kaynağıdır. Oysaki beyaz pirinç bu açıdan oldukça fakirdir. Eğer bulgur tüketmiyor iseniz onun yerine kırmızı pirinç tüketerek lif açısından daha zengin beslenme programı uygulayabilirsiniz.
- Ayrıca kırmızı pirinç içerisinde kesinlikle yağ ve şeker gibi insan sağlığı açısından zararlı kabul edilen maddeler içermez.
- Kırmızı pirinç pilavının pişirilmesi de tıpkı beyaz pirinç pilavının pişirilmesi gibidir. Burada en önemli olan husus pirincin yıkanması aşamasıdır. Beyaz pirinç yıkanırken bol su kullanılması nişastanın arınması için önemli bir aşamadır. Oysaki kırmızı pirincin iyi yıkanması koyu rengi atması için önem arz eder.
22.01.2024 01:42:37
Kırmızı Pirinç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kırmızı Pirinç"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|