Baldo Pirinç

Baldo Pirinç, Baldo pirinçler Türkiye'de en çok gönen de yetişmektedir. Benim de mesleğimin Aşçı olmasından pirinçler hakkında ve yapımında bayağı bilgi sahibiyim. Baldo pirinci ile diğer pirinçler birbirinden ayırmak sekile bile fark ederiz. Bizler pirinç pilavını yapmadan önce baldoyu suya koyar onun ıslar biraz suda bekletiriz. Sonra suyundan çıkararak süzer tenceredeki yağa koyarak kavururuz baldo pirinç suyu fazla çekmesi de kaliteli olduğunu göstermektedir.
Bu pirincin iyi olduğunu anlak yemesinden ve kaliteli pişmesinden gelmektedir. Yapıldıktan sonra tabak da ve yerken de damağımıza yapışmaz. Ayrıca hem doyurucu, besleyici az pişirmesine rağmen bir tencere olmaktadır. Gerek Türkiye'de ve Dünya da önemli bir besin değeri olan pirinç tahıl üretiminde üçüncü sıradadır. İnsanlığın en eski besin kaynaklarından olan baldo pirinçler dünyada ve Türkiye'de Gönen pirinci olarak bilinmekte ve kalitesinin fiyatının yüksek olmasında da anlaşılmaktadır. Suda yetişen tek tahıl ürünü olmasına rağmen toplanması bayağı güç ve zordur. Baldo pirincinin enerjisi üç yüz kırk dokuz kalori olup içerisinde bol miktarda karbonhidratlar, protein ve yağ bulunmakta vitamin değeri olarak da kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini, Niasin ve Divetik Lif içermektedir. Baldo pirinçleri diğer pirinçlerden ayıran özellikler ise iri taneli, kokusuz, camsı ve mat görünümün de olmasıdır. Baldo pirinçlerin tüketimi ise en çok tercih edilen pilav olarak ayrıca etli domatesli hamsi pilavı, büryan pilavı, zeytinyağlı yaprak sarması ve sütlaç yapımında kullanılarak tüketilir.

Baldo pirinçlerinin saklama şartları da çok önem arz etmektedir. Genellikle bez torbalar halin de artı on sekiz derecenin altında, güneş görmeyen, rutubetsiz ortanda en önemlisi yer ile temas etmeyecek seklinde ağızları sıkı bağlanmış halde depolanmakta ve uzun ömürlü korunması sağlanmaktadır. Uygunsuz ortamlarda güve olması, kurtlanması ve pişirilirken kokması sıkça rastlandığı için hijyenik ortamına dikkat etmek gerekir. Ben mesleğimden dolayı pirinç seçerken taş, güve ve siyah kurt ve küçük solucana rastladığımı ve pirinci bu dört yabancı maddeden temizlediğim çok olmuştur. Ayrıca dünyada da bilinen başka baldo pirincinde olan pirinçlerde vardır. Bunlardan biri Basmati pirinci olup yarı mat rengi de ve doğal aroma tadında olup ince uzun taneli bir pirinç olup kuzey Hindistan bölgesi de farklı öğütme yöntemlerinden dolayı beyaz ve kahve rengi de iki çeşit olarak üretilir. Uzun taneli pirinç diğerlerine göre eninin yaklaşık dört katı büyüklüğünde olan nişasta oranı az az pişirildin de yapışmayan yenildiğin de lezzet veren ana vatanı Taylan olan bir baldo değerin dedir. Jasmine diğer adıyla yasemin pirinci ince uzun kendine has kokusu, ince uzun ve şekerli tadı ile Tayland'ın önemli tahıl ürünlerin arasındadır. Diğer bir pirinç çeşit ise Della pirincidir bu ise ince uzun pirinç gibi aynı görümüne sahip fakat pişirildikten sonra enine büyüyen özelliği olan pirinç baldo özelliğini de taşımaktadır. Ayrıca şekil ve lezzet ile üretilen yerlerin farklı olmasından dolayı bunların kullanılma ve pişirilme yöntemleri de birbirinden fark yöntemler kullanılarak tüketilir. Della pirinci az nişastası olduğundan kuru olduğundan on beş dakikada kısık ateşte pişer. Basmati pirinci daha çok nişastalı olduğundan uzun surede kısık ateşte pişer. Uzun taneli pirinç ise diğer pirinçler oranlar bir su bardağı pirince iki su bardağı su verilirken uzun taneli pirince bir buçuk bardağı su verilerek tüketilir.
20.01.2024 17:45:17
Baldo Pirinç ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Baldo Pirinç Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Baldo Pirinç"
Yemek yaparken sürekli olarak annem baldo pirinç kullanıyor. Evde yapılan baldo pirinç pilavları oldukça lezzetli oluyor. Ancak lokantamızda yapmış olduğumuz baldo pirinç pilavı lapa kıvamı aldı. Acaba pirincin lapa haline gelmesindeki temel neden nedir? Pilavı lapa haline gelmesini nasıl engelleyebiliriz? Hanımlar değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Elif . 30.09.2018 21:19:19

Pirinç Sabunu

Pirinç Sabunu özellikle de cilt bakım konusunda son derece hassas olan bayanların tercih ettiği bir sabundur. Herkes kusursuz mükemmel bir cilde sahip olmak ...
Devamını Oku

Pirinç Keki

Pirinç Keki, Türk damak tadının pek aşina olduğu bir tat değildir. Genellikle Güney Kore'de çokça tüketilen bir besindir. Pirinç keki doyurucu olmasın...
Devamını Oku

Haşlama Pirinç Pilavı

Haşlama Pirinç Pilavı, Besin değeri yüksek ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak isteyen hanımların gönül rahatlığı ile tercih edebileceği yemeklerden biri...
Devamını Oku

Oktay Usta Pirinç Pilavı

Oktay Usta Pirinç Pilavı: Ev hanımların zorlandığı ayarlarını tutturamadığı bir pilav türü olarak bilinir. Tabi birkaç püf noktasını bildikten sonra yapmak o...
Devamını Oku

Pirinç Nerede Yetişir

Pirinç nerede yetişir, pirinç dünyada kıyaslama yapılırsa buğday ve mısırla beraber en fazla yetiştirilen tarım ürünüdür. Ülkemizde pirinç üretiminde ilk sır...
Devamını Oku

Pirinç Suyu Saç

Pirinç suyu saç, Pirinç suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Etkisini cildinize, vücudunuza hatta saçlarınıza kadar gösterebiliyor. Pirinç suyu ile cild...
Devamını Oku

Arı Pirinç Unu

Arı pirinç unu, 6 ayı doldurmuş bebeklerde ek gıdaya geçiş dönemi başlayacaktır. Tüm ek gıdalar faydalı değildir. Arı mamanın içerideki gıdalar oldukça ...
Devamını Oku

Evde Pirinç Unu Nasıl Yapılır

Evde pirinç unu nasıl yapılır, Pirinç unu pirinçlerin öğütülerek elde edilmesi oluşan bir tahıl ürünüdür. Pirinç buğdaygiller familyasından olan bir tahıl ol...
Devamını Oku

Pirinç Suyu İshal

Pirinç Suyu İshal; İshal, gıda zehirlenmesi de dahil olmakla birlikte, çeşitli rahatsızlıkların neticesinde ya da ishale yol açtığı bilinen bazı gıdaların fa...
Devamını Oku

Pirinç Çeşitleri

Pirinç Çeşitleri, Dünya üzerinde olan en eski yiyeceklerden biridir. Pirinç (Çeltik), mısır ve buğdaydan sonra buğdaygiller familyasından, En çok ekimi yapıl...
Devamını Oku

Pirinç Çubuk

Pirinç çubuk, Vücudumuz da bulunan elektrikten kaynaklanan manyetik özellik, metallere karşı belli tepkileri ortaya koyar. Bu metallerden en önemlisi pi...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Pirinç Pilavı

Zeytinyağlı pirinç pilavı, pirinç pilavı et yemeklerinin, tavuk yemeklerinin, sebze ile hazırlanan sulu yemeklerin yanında olmazsa olmaz olan pilav çeşitleri...
Devamını Oku

Pirinç Unlu Tatlılar

Pirinç unlu tatlılar; daha çok süt ile yapılan sütlü tatlılardır. Pirinç unu beyaz pirincin öğütülmesi ile elde edilen besin maddesidir. Pirinç unu kull...
Devamını Oku

Kırmızı Pirinç

Kırmızı pirinç, sağlıklı bir pirinç çeşididir. Türk mutfağında pirincin doldurulmaz bir yeri bulunmaktadır. Pişirilen pek çok sebze yemeğinin dahi içeri...
Devamını Oku

1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori?

1 Tabak Pirinç Pilavı Kaç Kalori, Pirinç pilavı özellikle et yemekleri ve baklagiller yanında tüketilen bir yemek. Pirinç pilavı hem lezzetli hem de bol...
Devamını Oku

Pirinç Nişastası

Pirinç nişastası, yapımı ile oldukça zordur. Pirinç kırıklarının öğütülerek yapımı aşamasından geçirilir. Bu işlemden sonra suyla karıştırılır ve kalın kısım...
Devamını Oku

Pirinç Süt Maskesi

Pirinç Süt Maskesi; pirinç içeriğinde yüksek potasyum, B1, B2 vitaminleri, demir, fosfor gibi birçok vitamin içeriği bulunmakta. Pirinç sadece yemeklerde tük...
Devamını Oku

İthal Pirinç

İthal Pirinç; Sofraların vazgeçilmezi pirinçte tüketiciye oyun oynandığı ortaya çıktı. Hindistan ve Pakistan'dan ithal edilen ucuz pirinç, Türkiye'de Osmancı...
Devamını Oku

Pirinç Kepeği

Pirinç Kepeği, Pirinç kepeği sade olarak tüketilen bir gıda değildir. Pirincin çok fazla miktarda tüketilmesi diyabet riskini artırmaktadır. Bu bilinen ...
Devamını Oku

Basmati Pirinç

Basmati pirinç, pirinç çeşitlerinden biridir. Uzun ve ince yapısıyla, kendine has aromasıyla basmati pirinçle yapılan pilavda oldukça lezzetli olur. Diğer pi...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Pirinç Sabunu
Pirinç Keki
Haşlama Pirinç Pilavı
Oktay Usta Pirinç Pilavı
Pirinç Nerede Yetişir
Son Forum Konuları
Pirinç Fermantasyon İçin Kullanımı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024