{ "title": "Tosya Pirinci", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/Tosya-Pirinci-13.jpg", "date": "20.01.2024 08:13:32", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Tosya Pirinci: Tosya ilçesi Kastamonu İline bağlıdır. İlçenin Yüz ölçümü 1.354 kilometrekare, ilçe nüfusu 3.884, ilçe alanı genel olarak ormanlarla çevrili dağlık olan alanlara sahip, şirin bir ilçedir. Halkın geçim kaynağı genel olarak tarıma dayalı olup, son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz, Tosya pirinci, üretimidir. Bu lezzetli pirinç Tosya vadisinde üretilir. Pirinç özellikle kısa ve tombul   ve esmer görünümümde olup, toprak yapısından olsa gerek, ülkemizde değişik bölgelerde üretilen pirinçlere kıyaslama yapıldığında çok lezzetli ve kalitesi çok daha iyi durumda olduğu görülmüştür.

Tosya Pirinci: bu pirinç sıcak ve sulak topraklarda hasadı yapılan iki çenekli tohumlarda buğdaygillere bağlı bir bitkidir. Onun başaktan, ayrılış taneleri 20-25 santimetre su içinde kalmış ve sıcaklığı yirmi dereceden aşağıda olmayan Tosya vadisindeki tarlalarda yetiştirilmektedir. Bu Tarlada olan su, pirinç başaklarının hasat edileceği zamana kadar kalır. Hasat mevsimi geldiği zaman suyu tamamen çekilmiş, tarlada tosya pirinci başakları toplanır, Başaklarda taneler seçilerek, kabuklu ve buğday tanesi büyüklüğünde olan bu güzel tosya pirinç taneleri meydana gelmiş olur.

Tosya pirinci Üretimde en çok özenilen kısmı suyunu düzenli ayarlamadan geçmektedir. Tosya pirinci başka hiçbir yörede yetişmeyen yetiştirilse bile aynı tat ve değerleri kesinlikle yakalayamaz. Yaklaşık olarak 65 bin nüfusa yakın olan Tosya ilçesi günler geçtikçe pirinç üretimi konusunda, yani pirinç fabrikası açma yönüyle esnaflarını bilgilendiren ve büyüten ve çoğaltan bir duruma gelmiştir. Ülke genelinde hiç pirinç yönüyle adını hiç duyuramamıştır. Bu yönüyle gerekli olan tanıtımını iyi yapamadığından bu eşsiz lezzetli ve bir o kadarda kaliteli Tosya pirinci Türkiye ekonomisine kazandırmak adına denemekte fayda var. Tosya pirincinde toprak ve üretim farkı vardır. Tosyalılar sabah kahvaltısında bile pirinç yerken ne kadar kaliteli ve lezzetli olduğunu sanırım bu şekilde anlatmak daha doğrusu olacaktır.
" } ] }