{ "title": "Siyah Pirinç", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/siyah-pirinc.jpg", "date": "19.01.2024 17:19:46", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Siyah Pirinç; Beyaz pirinç ile yapılan pilavlar, yemekler ve tatlıları sevmeyen yoktur. Oldukça uzun zaman önce bir etkin ile karşılaştım bu pirinç ile beyaz pirinçten oldukça değişik bir doku ve lezzete sahip. Ancak besleyicilik bakımından beyaz pirinçten daha fazla faydalı ve kullanımı daha fazla tavsiye edildiği halde pek tercih edilmemektedir. Siyah pirinç, antik olan dönemlerden bu yana fazla değerli bir yiyecek olan siyah pirinçten, yasak pirinç olarak bahsedilirdi. Bunun sebebi, antik çağlarda, siyah pirincin, yalnızca zengin olan Çinliler tarafından yenilmesine izin verilmesiydi. Sıradan olan kişilerin siyah pirinç yeme gibi bir hakları bulunmamaktaydı.

Yararları ise bir kaşık siyah pirinçte yer alan antioksidan etki, bilinen en kuvvetli olan antioksidan olan böğürtlenden bile çok daha yüksek seviyede. Bu antioksidan etki, vücutta yer alan zararsız moleküllerin etkisiz duruma getirilmesine de katkı sağlıyor. Bu durumda, siyah pirincin yararları arasında ilk sırada, yaşlanma geciktirici; yaşlanma karşıtı etkiden söz etmek mümkün olur. Siyah pirincin içeriğinde yer alan şeker oranı ise oldukça düşüktür.

Besleyici değeri bu kadar yüksek olan bu pirinç ile son birkaç zamandır salata ve pilav denemeleri yapılmaktadır. Elbette beyaz pirincin yerini tutmaz fakat bazı insanlar tarafından oldukça beğenilerek tüketilmektedir. Bu pirincin özelliği beyaz pirinç gibi yumuşak olmamasıdır. Üstelik 1 su bardağı pirinç 3 su bardağı su çekmektedir. Bu pirinci özellikle et ve tavuk yemekleri ile sunmak, yemesini keyifli kılmaktadır. Kuru fasulye, nohut şeklindeki bakliyatlar ile çok yakıştığı pek söylenemez. Ancak salatalarda fazla güzel bir lezzeti ve sunumu olmaktadır. Yine de tadıyla ilgili bir bilgi olması bakımından denenmemesi tavsiye edilir.

Malzemeleri
Yapılışı: Pirinçler derin olan bir kaba konur. Üstüne bolca ılık su konulur ve en az 1,5 saat kadar bekletilir. Süre bitince iyice süzülür. Pilav tenceresine sıvı yağ ve tereyağı konularak pirinçler ve tuz konularak 5 ve 6 dakika kadar kavrulur. Daha sonra 3 su bardağı ılık su konularak orta ateşte pirinçler suyu çekene değin 30 dakika kadar pişirilir.
" } ] }