{ "title": "Siyah Pirinç Pilavı", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/siyah-pirinc-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 14:03:09", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Siyah Pirinç Pilavı, son günlerde marketlerde rastladığımız siyah pirinç besin değerleri açısından zengin içeriklere sahip olmasından dolayı sıklıkla tercih ediliyor. Beyaz pirinçten çok daha fazla faydalar sağlayan siyah pirinci özellikle tüketmek için nedenlerimiz. Siyah pirincin besin değerleri bakımından zengin kaynaklara sahip olduğunu belirtmiştik bu zenginlikler arasında ilk sırada yer alan magnezyum, demir ve bir hayli yüksek mineral ve lif deposudur. Bu yüzden siyah pirinç Asırlardır tüketilen beyaz pirince kıyasla çok daha fazla oranda magnezyum barındırması sebebiyle özellikle sinir dokusu, kemikler, kalp sağlığı ve kasların sağlıklı çalışması için mühim bir zenginlik oluşturuyor. Hücrelerin enerji yapımı esnasında magnezyum kritik bir görev üstlenerek vücudun enerji seviyesini en üst düzeylere çıkartmasının yanı sıra sinir sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca siyah pirinci beyaz pirinçten ayrıştıran diğer bir fark ise siyah pirincin antioksidan değerlerinin çok daha yüksek olmasıdır. Antioksidanlar özellikle vücudun daha dinç kalabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendirirken yaşlanma etkilerini de en aza indirirken kırışıklıkları da azaltıyor. İnsan sağlığı açısından daha pek çok faydaları olan siyah pirinci sofralarımızdan eksik etmeyerek bu mükemmel yararlarından faydalanabilmek adına sıklıkla tüketilmesi oldukça önemlidir.

Siyah Pirinç Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Siyah Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Siyah pirinç pilavı hazırlamaya ilk olarak 1 su bardağı siyah pirinci uygun bir kabın içine alarak başlayalım. Ardından üzerini aşacak kadar sıcak su ilave ederek yarım saat kadar suda beklemeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda siyah pirinçleri sıcak su içinden alarak bol su altında yıkadıktan sonra süzülmeye bırakalım. Pilav tenceremizi ocağa koyup içine 1 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek yağın erimesini sağladıktan sonra süzülmüş siyah pirinçleri yağın üzerine ilave edelim. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurduğumuz pirinçlerin üzerine 3 su bardağı dolusu sıcak tavuk suyu, et suyu veya normal sıcak su ilave edip yeteri kadar tuzla tatlandıralım. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak önce yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte siyah pirinçler suyu çekinceye kadar pişmeye bırakalım. Ardından pilavımız suyunu tamamen çektikten sonra ocaktan alarak üzerine temiz bir mutfak havlusu kapatarak pilavımızın demlenmesi için 8-10 dakika kadar bekleterek sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }