{ "title": "Sarı Pirinç", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/Sari-Pirinc-25.jpg", "date": "20.01.2024 14:40:53", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Sarı pirinç, bakıra çinko katılması ile elde edilmekte olan sarı renkteki alaşımların genel ismine denir. Sarı pirinçte bulunmakta olan diğer bazı elementler ise kalay, nikel, demir, kurşun, mangan, alüminyum, fosfor, arsenik ve antimondur. Mangan katılan bazı pirinçlere tunç da denir. Aslında tunç ya da bronz, bakır ve kalayın karışımı halinde oluşur. Sarı pirinç milattan önceki devirlerde bile bilinmekte idi. Günümüze kadar ulaşmakta olan en eski pirinç malzemesi ise kalamin pirincidir.

Sarı Pirinç Özellikleri Nelerdir?

Pirincin özellik bakımından oldukça tok ve kolay bir şekilde işlenen bir malzemedir. Pirincin dövülebilmesi için içermiş olduğu bakıra bağlıdır. Yüzde elli beşten az bir bakır içeriyor ise kolay işlenemez. Bunlar ancak ve ancak toz haline getirilerek sert lehim işlemlerinde kullanılma sahası bulunmaktadır. Kolay dövülmekte olan pirinçler ise genel olarak yüzde altmış ikinin üzerinde bakır içeren ve de soğuk olarak işlenmekte olan alfa pirinçleri ile daha az ölçüde bakır ihtiva eden ve sıcak bir işlem gerektirmeyi sağlayan beta pirinçlerdir. Alfa pirinçleri daha çok üstün soğuk işlemlerine sahip olmakla birlikte cıvata, vida ve pim yapımında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Beta pirinçleri ise daha dayanıklı ve daha az sünek yapıdadır. Beta pirinçleri daha çok musluk vanası, pencere ve kapı kolları ve bazı bağlantı parçalarının yapımında kullanılmaktadır. Üçüncü grup pirinçler ise diğer elementlerle özellikleri geliştirmekte olan alaşımdır. Örnek olarak alüminyumlu olan pirinçler korozyona karşı oldukça dayanıklıdır. Kurşunlu olan pirinçler son derece kolay bir şekilde işlenir. Kalaylı olan pirinçler ise deniz suyunda bulunan korozif etkisine karşı oldukça direnç gösterir.

Sarı Pirinç Türleri

Amiral Pirinç: Yüzdesi otuz çinko ve yüzdesi bir olan kalay ihtiva eder. Kalay çinkosuzlaşma tepkimesini engellemek için yardımcı olan bir elementtir.

Alfa Pirinç: Genel olarak pirincin kralı olarak bilinmektedir. Yüzde otuz beşten az miktarda çinko içermektedir. Erime özelliğine sahiptir ve soğuk işlenebilir ayrıca dövülebilmektedir.

Alfa-Beta Pirinci: İki fazlı pirinç olarak da bilinmektedir. Yüzde 35-45 arasında çinko ihtiva eder ve sıcak işlemeye uygun bir yapısı bulunur. Hem beta hem de alfa fazı içermektedir. Beta fazı şekil olarak kristal bir yapıya sahiptir, alfa fazı ise daha güçlü ve serttir. İkisine de genel olarak sıcak işleme tabi tutulur.

Alüminyum Bazlı Pirinç: Daha çok korozyon dayanıklılığını artırıcı bir katkı sağlamaktadır.

Beta Pirinç: Yüzde olarak 45-50 çinko ihtiva eder. Yalnızca sıcak olarak işlem yapılabilir ve daha güçlü ve sert olması ile döküm için uygun olur.

Ortak Pirinç veya Perçin Pirinci: Yüzde olarak otuz sekiz çinko içermektedir. Ucuz ve soğuk bir işlemeye uygun bir yapısı vardır.

Yüksek Bakır Oranlı Pirinç: Yüzde 65 bakır ve yüzde 35 çinko içerir.

Kurşunlu Pirinç: Alfa beta alaşımına kurşun eklenmesi ile elde edilir.

Düşük Çinko Alaşımı: Yüzde yirmi çinko içerir ve açık altın rengine sahiptir.

Deniz mavisi pirinci: Amiral pirincine yakın özelliği bulunur.

Kırmızı Pirinç: Silah metali olarak da adlandırılabilir.

Beyaz Pirinç: Yüzde elli oranında çinko içerir.
" } ] }