{ "title": "Sade Pirinç Pilavı", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/sade-pirinc-pilavi-3782.jpg", "date": "19.01.2024 17:30:29", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Sade pirinç pilavı, pirinç pilavı son yıllarda tercih edilen bir yemek türüdür. Özellikle ayaküstü çok fazla tüketilmektedir. Her ne kadar bezelye, havuçlu, etli vs. Gibi pilav çeşitleri olsa da en fazla tercih edilen tür sade pilavdır. Hepimizin çocukluğunda gördüğü manzara, sade pirinç pilavı ve kuru fasulye idi. Bunlar ayrılmaz ikili gibi sıkça beraber tüketildiğini görmüşüzdür. Tabi sade pirinç pilavını sevenler kadar sevmeyenler de vardır. Bunun yerine nohutlu, etli pilav olarak tercih edilmektedir. Sade pirinç pilavı olduğundan daha fazla zor bir yemek türü olmakla beraber, bayanların mutfaklarda pirinç pilavını yaparken zorlandığı yemeklerden biridir.

Sade pirinç pilavının tarifi için gerekli olan malzemeler
Sade pirinç pilavı nasıl yapılır?

Bir kişi pilav yapmadan önce muhakkak pirinçleri ayıklamalıdır. Çünkü içine karışmış taşlar dişlerimize zarar verebilir. Pirinçleri yıkamadan bir kenarda bekletmek gerekir. Bir tencerede su kaynatıp ve üzerine biraz da soğuk su ilave edecek şekilde pirinçler ıslatılır. Islatılan pirinçler içerisine bir kaşık tuz atılır ve pirinçler yaklaşık olarak 1 saat suyun içerisinde bu şekilde bekletilmelidir. Akabinde pirinçleri zedelemeden, kırmadan 5-6 su bardağı soğuk su ile yıkanmalıdır. Nişastasından arınması için bu gereklidir. Eğer su berrak hale gelirse işlem tamamlanıp, pirinçleri yapmaya devam ediyoruz. Pilavın yapılacağı tencerenin içerisine tereyağını koyup ve eritilmelidir. Üzerine sıvı yağ da ilave edilebilir ve kısık ateşte kızdırılır. Üzerine suyunu iyice süzdürdüğümüz pirinçleri ekleyip ve kısık ateş üzerinde kavurulur. Kavrulan pirinçleri aşırı derecede karıştırmamaya ve pirinçleri spatula ile altan alarak karıştırmaya dikkat edilirse pirinçler kırılmaz. Yaklaşık olarak 15 dakika kavurduğumuz pirinçlerin üzerine ölçüsünün 2 katı oranında kaynar su ilave edilmelidir. Bazı aşçılar yapılacak sade pirinç pilavının ölçüsünü iki katı kadar su katılmasından yana değildir. Çünkü üzerini örtecek şekilde su dökülmesi halinde yeterli olabileceğini vurgulamışlardır. Tuz ve limon ekleyerek kapağı kapatıyoruz ve yarım ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Limonlar pirinç pilavının beyaz olmasını sağlayacaktır. Pişirilen pilavın üstünü bir örtüyle kapatılarak yarım saat kadar dinlendiriyoruz. Ondan sonra tabaklarda servis edilebilir.
" } ] }