{ "title": "Risotto Pirinci", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/risotto-pirinci.jpg", "date": "19.01.2024 00:49:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Risotto pirinci, İtalyan mutfağının lezzetlerinden olan risotto yemeğinin yapımında kullanılan bir pirinç türüdür. Pirincin özelliği pişerken nişastasını salmasıdır. İtalya'da pek çok pirinç yetiştirilir. Ancak risotto pirinci denilenler Po ovasında yetiştirilen arborio ile carnaroli denen türlerdir. Bu pirinçle risotto yapıldığında, pirinç lapa şeklinde değil, kremamsı kıvamda pişer. Risotto pirincinin özelliği sert yapıda olmasıdır. Bu nedenle pişerken lapa olmaz.

İtalyan pilav tarifleri arasında en bilinene Milano'da 16. Yüzyılda yapılan risottodur. Bu tarif süper ince pirinç olan risotto pirinci ile yapılır. Genellikle aynı şekilde pişirilen risotto sadece içinde kullanılan malzemelerle çok farklı lezzetlere ulaşır. Kırmızı et, mantar, sebze, ciğer gibi malzemelerle hayal dünyanızın ötesinde bir risotto hazırlayabilirsiniz.

Risotto pirinci ile risotto yapmanın püf noktaları

Risotto kendine has pişirme tekniği bulunan pirinç yemeğidir. Yemeğin en önemli özelliği risotto pirincinin saldığı nişasta nedeniyle oluşan kremamsı sostur. Çok değişik pişirme yöntemi olan risotto için en uygun pirincin seçilmesi gerekir. Bunun için İtalya'da kuzeyde çok yetiştirilen arborio türü risotto pirinci kullanmalısınız. Bu olmazsa kırık pirinç türlerinden kullanabilirsiniz. Kırık olmayan pirinçlerle risotto yapılamaz.

Risotto pişirmede çeşnilerde önemlidir. Geleneksel olarak tereyağında yumuşatılan soğanlara risotto pirinci ilave edilerek, rengi şeffaflaşana kadar kavrulur. İtalya'da orta ve güney bölgelerde risotto pişirmede zeytinyağı kullanılırken, güneyde tereyağı kullanılmaktadır. Risotto pirinci yağla iyice bulandığında, nişastasını salar. Bu oldukça önemli püf noktasıdır.

Bu aşamalardan sonra içine et suyu, şarap ilavesi yapılır. Bunlar azar azar konur. İstenirse şarap konmayabilir. Bunların sıcaklığı risotto pirincinin cızırdamasını engellememeli ve kaynar derecede olmamalıdır. Bu esnada devamlı olarak risotto karıştırılmalıdır. Yaklaşık 20-30 dakika süren bu aşamadan sonra, risotto pirincinde olan nişasta yağa karışır ve sosun meydana gelmesini sağlar. Risotto pişince hemen ısıtılan servis tabaklarıyla servis edilmelidir. Bir daha asla ısıtılmaması gerekir. Lezzetlendirmek için üzerinde rendelenmiş risotto peyniri, ince kıyılmış maydanoz kullanabilirsiniz. Mevsimin taze ürünleri risottoya çok yakışır. Risotto pirinci pişince bunlar ilave edilebilir. İyi pişen etler, sosis, sebzeler başta konabilir. İçine deniz ürünleri koyacaksanız, bunları risottonun pişmesinden sonra, ocaktan almadan ilave edebilirsiniz.
" } ] }