{ "title": "Pirinç Yemekleri", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-yemekleri.jpg", "date": "20.01.2024 11:46:08", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Pirinç yemekleri, çok farklı çeşitlerde bulunan ve insanların çok eski zamanlarda beri tükettikleri yemeklerdendir. Pirincin kullanım amacının çok yaygın olması nedeni ile eski zamanlardan günümüze gelene kadar çok ciddi yemekler bulunmuştur. Bu yemekler zamanla daha da geliştirilerek çok önemli lezzetler elde edilmiştir. Bizlerde pirinç yemekleri arasından pratik olanlarını kısa tarifler halinde sunacağız.

Pirinç pilavı: Pirinç pilavı için çok ciddi malzemelere ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu yemek için şu malzemeleri hazırlayarak yapılış aşamasına geçebilirsiniz.

Pirinç pilavı malzemeleri
Pirinç pilavı nasıl yapılır?

İlk olarak sıvı yağını bir tada içerisinde iyice kızdırın. Daha sonra bu yağ içerisine bir adet soğanı kıyarak iyice kavurun. Soğan kavrulurken dövülmüş sarımsağı da yağ içerisine ekleyerek iyice kızartın.

Yağ içerisine elimizde bulunan pirinci yıkayarak ekleyin. Pirincin tümünü ekledikten sonra bir dakika kadar kızartın ve ardından 500 ml et suyunu ekleyerek kaynatmaya başlayın. Et suyu kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısarak pirincin suyunu çekmesini bekleyin.

Afiyet olsun.

Yumurtalı pirinç yemeği: Yine oldukça pratik bir yemektir. Bu yemek, pirinç yemekleri arasında çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Çok kısa bir süre içerisinde bu yemeği yaparak tüketebilirsiniz.

Yumurtalı pirinç yemeği malzemeleri
Yumurtalı pirinç yemeği nasıl yapılır?

Öncelikle pirinçleri ister yağ ile ister diğer yöntemler ile pişiriniz. Daha sonra malzemelerde bahsettiğimiz kadar öğütülmüş fındık yağını tava içerisinde iyice ısıtın. Isınmış olan yağın içerisine pişmiş olan pirinçleri ilave edin. Bir dakika kadar pirinçleri kızarttıktan sonra 50 gram salamı ve 150 gram bezelyeyi ekleyerek kızartma işlemlerine başlayınız.

İkinci aşamada ise soya filizini ilave ederek karıştırmaya devam edin. Çiğ yumurtayı da bu karışım içerisine ilave ettikten sonra yumurta pişene kadar pişirme işlemine devam edin. Bu sırada istediğiniz baharatları kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Pirinçli pazı sarması: Pirinç yemekleri arasında en çok rağbet görenlerinden biridir. Fakat bu yemeğin pratikliği konusunda pek olumlu şeyler söylemek mümkün değildir. Çünkü pirinçli pazı sarması yapmak için kişinin biraz el becerisine ihtiyacı vardır.

Pirinçli pazı sarması malzemeleri
  • Bir demet pazı,
  • İki su bardağı pirinç,
  • Bir adet havuç,
  • İki adet közlenmiş biber,
  • Bir kâse kornişon turşu,
  • Bir adet limon,
  • Zeytinyağı,
  • Tuz ve su,
Pirinçli pazı sarması nasıl yapılır?

Temiz bir şekilde yıkanmış olan pirinçleri iyice süzelim ve bir tencere içerisinde pirinçleri haşlayın. Daha sonra tekrar pirinçleri süzerek tekrar soğutun. Pirinçleri bir karıştırma kabına alalım. Ayrı bir kap içerisine havucu rendeledikten sonra az bir yağda hafif bir şekilde soteleyin. Bu malzemeleri pirinç ile karıştırarak közlenmiş biberi küçük küçük doğrayın.

Elimizde bulunan kornişon turşuları doğrayarak malzemelerin içerisinde ekleyelim. Bunların üzerine ise limonu ve zeytinyağını dökelim. Bir miktar tuz ekleyerek bu harcı iyice karıştıralım.

Pazıları ise kaynamış suya batırarak çıkaralım. Ardından soğuk suya batırın. Bir tepsi içerisine yağlı kâğıt serin de yan yana 5 adet pazı dizelim. Uzunlamasına pirinçli harçtan koyduktan sonra yağlı kâğıt ile rulo şeklinde sarın. Daha sonra dilimleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }