{ "title": "Pirinç Tarlası", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-tarlasi.jpg", "date": "19.01.2024 16:42:27", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Pirinç tarlası, Vazgeçilmez gıdalarımızdan biri olan pirinç, beş bin yıldır insanlar tarafından yetiştirilmeye devam ediyor. Pirinç yetiştirmek Çin ve Hindistan ülkelerinde çok önemlidir. Pirinç bütün dünyada çok değerli bir gıda kaynağıdır. Yani o kadar önemlidir ki eğer pirinç olmasaydı Asya'da milyonlarca insan açlıktan ölebilirler. Pirinç aslında bir ot bitkisinin taneleridir. Suda yetişir ve suyu çok seven bir bitkidir. Toprağın su altındaki kısmı yatay ve düzgün olur. Çünkü pirinçlerin güzel yetişmesi için. Pirinç tarlaları karasabanlarla sürülür. Ardından çeltik dediğimiz pirinç fideleri dikilir. Yağmur yeterli yağmadığı zamanlarda pirinç tarlası ayrıca sulanır. Pirinç fideleri suyun içinde büyüdükçe körpe yeşil sürgünler salar. Pirinç tarlası için en önemli noktalardan biri suyun derinliğidir. Çünkü suyun derinliği fazla olursa pirinç yüzeye çıkamaz, eğer gereği kadar derin değilse pirinçler bu kez de büyüyemez. Pirincin olgunlaşmadan tarlanın suyu boşaltılır. Sonra pirinç sapları kesilerek pirinçler toplanır. Toplanan demetler kuruyunca da dış kabuğu tanelerinden ayrılır. Daha sonra fabrikalara gönderilir. Pirinç yetiştirmek kolay bir şey değildir. Asya'da çoğu çiftçi kendisi ve ailesi için pirinç yetiştirir.

Pirinç Tarlası Nereler de Bulunur?

Dünya üzerinde en çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında yer alan pirinç düzenli olarak tüketiliyor. Bu kadar önemli olan pirinç yetiştirilmesi oldukça zor ve çok emek gerektiriyor. Su ihtiyacı sebebi ile ekim alanı kısıtlıdır. Buğdaygiller familyasının üyesi olan yani tahıl olarak adlandırılan diğer tarım ürünleri arasında pirinç, yetiştirmek için en çok su gereken bitkidir. Bu nedenle dünyanın dört bir yanında vadi tabanları ve akarsular kenarlarında yetiştirilir. Trakya ve Karadeniz başta olmak üzere ülkemizde yetişiyor ve yaklaşık olarak yılda 400-500 bin ton pirinç üretilmektedir. Kastamonu da ülkemizin en önemli pirinç merkezlerinden biridir. Pirinç bitkisi toprak seçen bir bitki olmadığı için pirinç birçok farklı toprak tipinde yetişir. Ama su konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değildir.

Pirinç tarlasında suyun kalitesi doğrudan nihai ürününde kalitesini belirlemektedir. Ayrıca tahıllar arasında su isteği en fazla olan pirinç, suya olan bu gereksinimi sebebiyle genellikle akarsu kenarında yetiştirilir. Tüm toprak tiplerin su gereksinimi karşıladığı sürece pirinç yetiştirilmesi mümkün oluyor. Pirinç yetiştiriciliğinin en zor taraflarından biri ise ekim tarlaları sürekli olarak revize edilmesi gerekmektedir. Üst üste aynı tarlaya pirinç ekilmesi durumunda elde edilen ürünün kalitesi ve miktarı önemli oranda düşmektedir. Bu sebepten dolayı 2-3 yıl ekim yapıldıktan sonra tarlanın dinlendirilmesi gerekiyor. Bunun için genellikle yem bitkileri dikilir ve 1 yıl boyunca toprak pirinç ekilmeden dinlendirilir. 18-35 derece arasındaki her sıcaklıkta fide ekimi yapılabilir. Ancak suyun sıcaklığının büyük öneme sahiptir. 12 derecelik ideal su sıcaklığının sağlanması gerekmektedir. Ülkemizde genellikle Nisan sonu mayıs başı gibi ekim alanlarındaki su sıcaklığı 12 dereceye gelmektedir. Pirinç ekimi; eski yöntem ile elle ekilebilir. Mibzerle ya da fideleme yöntemi ile de ekilebilir. Tüm bu sürecin ardından nem oranına göre çeltik toplanır ve pirinç olmak üzere işleme alınır.
" } ] }