{ "title": "Pirinç Sütü", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-sutu.jpg", "date": "23.01.2024 06:35:43", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Pirinç Sütü; Bilinen pirinç ilk önce granül duruma getiriliyor, daha sonra özel bir enzim ile muamele edilerek süt kıvamında bir sıvıya çevriliyor. Bu nispeten koyu ve akışkan maddeye pirinç sütü denilir. Pirinç sütü diyet maksatlı olan ürünleri kullananların yanı sıra, protein intoleransı bulunan insanlar için de ideal olan bir besindir. Hayvansal gıdalardan uzak duranlar için ise harika olan bir lezzet kaynağıdır. Bilindiği gibi gerek inek sütü gerekse soya sütü yüksek oranda protein bulundurur.

Pirinç sütünde ise protein oranı oldukça düşüktür. Buna karşılık kompleks karbonhidratların yanı sıra oldukça zengin olan bir lif içeriği bulunmaktadır. Kalsiyum, doğal fosfor, E, D ve B kompleks vitaminlerini de bulunduran pirinç sütü direkt olarak içilebildiği gibi çeşitli mamullerin ana girdisini de meydana getirir. Doğrudan süt şeklinde tüketilmesinin yararları ise bağırsakları çalıştırması ve organizmayı toksinlerden temizlemesidir. Laktozsuz olmasıyla beraber kolesterol bulundurmaması pirinç sütünün en büyük avantajıdır. Keza proteinlerin sebep olduğu farklı alerjik rahatsızlıklara da sebep olmaz. Bitkisel kökenli olmalarına karşın oldukça besleyici olan bu sütler, bildiğimiz tetrapak ambalajlarda yadas saydam PVC şişelerde içilmeye sunuluyor. Kavanoz ve cam şişe de satışa sunulanı da bulunmaktadır.

Pirinç sütü saf olarak kendine özel hoş bir lezzeti bulunmaktadır. Ancak tüketim daha fazla meyveli ve kakaolu çeşitlerde yoğunlaşıyor. İçeriğinde bulunan karbonhidrat bileşimi şeker ve aromatik maddelerle buluştuğu zaman dikkat çekici bir tat meydana gelir. Pirinç sütünde lezzeti yükselten unsur ise çeltiğin kavuzlarıyla beraber işlenmesidir. Böylece tat unsuru iyileşirken pirincin kabuğunda yer alan besleyici maddeler süte geçiyor. Bildiğimiz parlatılmış beyaz pirinçten üretim ise nişasta tadında ve çökelti yapmaktadır.

Tatlandırıcı olarak sakaroz bulunduran pancar şekeri yerine özellikle çikolatalı ve kakaolu olan cinslerde keçiboynuzu pekmezi ya da akçaağaç şurubu.

Kullanmak mümkün. Bu cinsten katkılar sütün besin değerini ve lezzetini daha da yükseltir. Pirinç sütü tüketimi Amerika'da ciddi tonajlara ulaşmış durumdadır. Özellikle soya sütü ile rekabet etmesi light ürünler pazarında daha çok tanınmasına sebep olmuştur. Pirinç sütünü her yaştan tüketici risksiz bir şeklide içebilir. Sütün diğer özelliği ise ani olan efor ve dinçlik sağlamasıdır. Bu sebeple gençlerin ve sporcuların tercih ettiği bir ürün görünümündedir.

Pirinç sütü yalnız sade ve aromalı şekilde tüketilmemektedir. Başta puding ve meyveli yoğurt yapımında da kullanılıyor. Bunlar başlı başına birer ürün kategorisi. Amerika ve Japonya'da ise meşrubat sektörünün gözdelerinden. Esas olarak Japonya ve Çin'de pirinç sütünden imal edilen tam 46 çeşit mamul bulunmaktadır. Japonların ünlü içkisi amazake bunlardan yalnızca birisidir. Amazake bozaya benzer fazla hafif alkollü ve son derece lezzetli bir içecektir. Özel bir mayayla fermente edilen pirinç sütü, kısa zamanda amazake durumuna geliyor. Normalde dokuz katı vitamin ve mineral içeriğine sahip olan bu içki özel porselen kaplarda vanilya ve tarçın çubukları ile sunuluyor. Fakat pirinç sütünü soğuk meşrubat olarak değerlendirenler ise Meksikalılar dır.

Antik uygarlıklar; Maya ve Azteklerde hububattan yapılan bir içki İspanyollar zamanında pirinç ile yapılırmış. Günümüzde Meksika'nın ünlü serinleticisi horchatalar her köşe başında satılan pirinç sütüdür. Pastörize edilmiş ambalajlı çeşitleri ile açıkta satılanları da milli içki durumuna gelmiştir. Üretim oldukça basit olan, pirinç sütü tarçın, badem ve ıhlamur ile karıştırılıyor ve buzla servisi yapılır. Kakaolu çeşitleri de bulunmaktadır. Tadı aynen çikolatalı Hindistan cevizi sütüne benzemektedir. Endüstriyel üretimde vanilya ya da sentetik vanilin kullanılarak lezzeti daha da yükseltmek mümkündür. Özellikle gençler arasında tadıyla bağımlılık oluşturan bir meşrubat türüdür.
" } ] }