Pirinç Pilavı Çeşitleri, Pirinç (Çeltik) Hakkında; Pirinç, buğdaygiller (Poaceae) familyasındandır. Mısır ve buğdaydan sonra en çok tüketilen otsu bir bitki türüdür.
Vitaminler 100 gram haşlanmış pirinçte bulunan mineral ve vitaminler
Sodyum 5,000 mg.
Potasyum 120,000 mg.
Kalsiyum 60,000 mg.
Magnezyum 31,000 mg.
Demir 1,500 mg.
Fosfor 135,000 mg.
E vitamini 0,130 mg
B1 vitamini 0,100
B2 vitamini 0,070 mg.
Pirinçli Uludağ Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
3 su bardağı pirinç
100 gram tereyağı
2 su bardağı kestane
2 adet küp şeker
200 gram haşlanmış kuşbaşı et
1 yemek kaşığı kuş üzümü (Pilavlık)
1-2 küçük boy havuç
1 adet orta boy portakal
1 çay kaşığı tarçın, yenibahar, karabiber ve tuz
Pirinçli Uludağ Pilavı Nasıl Yapılır?
Pirinci ayıklayıp 3 kez suyunu değiştirerek sıcak suda 1 saat bekletin. Bol suyla durulayın 100 gram tereyağında pirinci kavurun.2 su bardağı kestaneyi fırında pişirip kabuklarını ayıralım ve kestaneyi kavrulan pirince ilave edelim. Üzerine 3 su bardağı kaynamış su, tuz, 2 adet küp şekeri, 200 gram haşlanmış kuşbaşı eti, 1 yemek kaşığı pilavlık kuş üzümünü, 1-2 adet kürdan şeklinde doğradığımız havucu ilave edip karıştırıyoruz.20 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Ateşten aldığımız pilava portakal kabuğumuzu rendeleyerek, tarçın, yenibahar ve karabiberle birlikte ekliyoruz.
Patlıcanlı Pirinç Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
3 su bardağı pirinç
2 adet domates
1 adet orta boy soğan
1 adet tavuk suyu tablet veya 3 su bardağı tavuk suyu
2 yemek kaşığı sıvı yağ (Zeytinyağı)
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 tutam taze nane (İnce kıyılmış)
1 tutam maydanoz (İnce kıyılmış)
2 adet orta boy patlıcan (Patlıcanları kızartmak için sıvı yağ)
3 bardak su (Tavuk suyu tablet kullanılmadığı takdirde)
Patlıcanlı Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Pirinçleri yıkayın ve tuz kattığınız ılık suda 15 dakika kadar dinlendirin. Patlıcanları Alacalı soyun ve küp-küp doğrayın. Doğradığınız patlıcanları kızartıp peçete serilmiş bir tabağa alın. Soğanı yemeklik doğrayın ve domatesleri rendeleyin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağı tencereye alın üzerine soğanları alın pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanların üzerine domatesleri eğer bulyon kullanacaksak bulyonuda ekliyoruz 1 - 2 dakika kadar daha kavurmaya devam ediyoruz. Pirinçleri süzerek tencere ekleyip 2 dakika kadar kavuruyoruz. Son olarak kaynatılmış 3 bardak suyumuzu ekliyoruz karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çeken pilavımızı ateşten alıp kızarttığımız patlıcanları ve ince ince kıyılmış nane ve maydanozla birlikte pilavımıza ekliyor ve tencerenin üzerini bir örtüyle örterek 10 dakika kadar dinlendirip servis ediyoruz.
Köfteli Pirinç Pilavı Malzemeleri
2 su bardağı pirinç
200 gram kıyma (Az yağlı)
1 adet orta boy soğan
1 adet yeşilbiber
1 adet kırmızıbiber
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ (Zeytinyağı)
Damak tadınıza göre tuz ve karabiber
Köfteli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Pirinçleri ılık suda yarım saat önceden ıslatın. Rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi, kıymamıza ekleyip yoğuruyoruz. Elde ettiğimiz köfteden fındık büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz. Az sıvı yağda köfteleri karıştırarak kızartıyoruz. Pilavı yapacağımız tencereye 2 yemek kaşığı sıvı yağını alın küp-küp doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri kızartın. Tere yağını ekleyip yıkanmış pirinçleri ilave edere tuzunu atın pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Daha sonra hazırladığımız köftelerinde ekleyerek 2 su bardağı su ilave ederek pirinçler suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim. 10 - 15 dakika kadar dinlendirip servis edelim.