{ "title": "Pirinç Patlağı", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/Pirinc-Patlagi-77.jpg", "date": "21.01.2024 14:32:41", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Pirinç patlağı, günümüzde başta çikolata olmak üzere pek çok gıda maddesinin üretiminde ana madde olarak kullanılmaktadır. Pirinç içerisinde bol miktarda nişasta barındıran bir besin maddesidir. Bu nedenle pirinç tüketiminin her zaman kontrollü olması gerekmektedir. Özellikle renkli olarak üretilen pirinç patlağı yaş pasta, kurabiye gibi severek ve beğenerek yediğimiz yiyeceklerin hem görüntüsünü hem de lezzetini daha da farklılaştırmaktadır. Bazı diyet ürünlerinde pirinç patlağından faydalanıldığı görülmektedir. Bu tarz diyet pirinç patlaklı gevrekler kalorisi daha düşük bulunduğu için çok fazla tüketilmektedir. Kalorisinin düşük olması tercih edilme düzeyini arttırsa dahi aslında bu atıştırmalık ürünler hiç de masum değildir. Son yıllarda yapılan birtakım araştırmalar pirinç patlağı tüketiminin azaltılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Yapılan araştırmalara göre pirinç patlağının içerisinde bulunana bazı zararlı maddelerin insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiği anlaşılmaktadır. Pirinç patlağının içerisinde arsenik, akrilamid ve kadmiyum gibi maddeler başta böbrek olmak üzere bazı organlara zarar vermektedir. Ayrıca bu adı geçen maddeler pirinç patlağının tüketim oranına bağlı olarak kanser riskini de arttırmaktadır. Bu nedenle özellikle küçük çocuklar ile gelişme çağındaki çocukların pirinç patlağı tüketimine bir sınırlama getirilmesi gerekmektedir. Piyasada satılan pirinç patlaklı çikolatalar daha ucuz olsa da bunların yerine klasik çikolatalar tercih edilmelidir. Ayrıca eğer pirinç patlağı kullanarak birtakım şeyler hazırlamak istiyorsanız kendi imkânlarınızı kullanarak kendi pirinç patlağınızı kendiniz de üretebilirsiniz. Böylece daha sağlıklı bir besin maddesi kullanmış olursunuz.

Pirinç patlağı nasıl yapılır?

Evde pirinç patlağının yapımı oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken şey ne kadar pirinç patlağına ihtiyacınız olduğuna karar vermektir. İlk önce ihtiyaç duyduğunuz kadar pirinci yıkayın ve suyunu iyice süzdürün. Suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri bir tencerenin içerisine boşaltın. Pirinçlerin içerisine üzerini tamamen kapatacak şekilde su doldurun. Tencerenin kapağını kapatmamanız gerekmektedir. Tencerenin altını yarım yani orta ısıya getirin ve yaklaşık dakika boyunca pirinci pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatın ve pirinçlerin suyunu iyice süzebileceğiniz bir süzeğe boşaltın. Suyun altına tutarak iyice yıkayın. Bundan sonraki aşamada artık pirinçlerin kızartılması gerekir. Bunun için bir tencerenin içerisine kızartma yağı koyun. Yağın iyice kızdığından emin olmanız gerekir. Yağ iyice kızdığında yavaş bir şekilde pirinci kızgın yağın içerisine boşaltın. Pirinçler artık patlamaya başlayacaktır. Bu aşama da biraz ocağınız kirlenebilir. Pirinçlerin suyu ne kadar iyi süzülürse etrafa o kadar daha az yağ sıçrar. Pirinçler patladığında süzek yardımıyla kızgın yağdan alın. Fazla yağdan arındırmak için bir havlu kâğıdın arasına koyun ve biraz bekletin. Bu arada pirinçlerin patlaması aşamasında eğer birbirine yapıştığını görürseniz sakın panik yapmayın. Kızarma işlemi tamamlandığında pirinçler zaten birbirinden ayrılacaktır. Pirinç patlağı hazır olmuş demektir.
" } ] }