{ "title": "Pirinç Nişastası", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-nisastasi.jpg", "date": "19.01.2024 08:10:34", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Pirinç nişastası, yapımı ile oldukça zordur. Pirinç kırıklarının öğütülerek yapımı aşamasından geçirilir. Bu işlemden sonra suyla karıştırılır ve kalın kısımları dibe çöker. Kalan kısımda hücre parçaları ile nişasta karışık haldedir. İçerisindeki sıvıdan da arındırılarak saf olan nişasta elde edilir. Ayrıca ayrılan pirinç sırasında azotlu bileşiklerde vardır. İçerisindeki çözünme sırasında meydana gelen, dipte bulunan maddelerden ise hayvan yemi olarak kullanmak için, hayvan yemi elde edebiliriz.

Nişasta suda çözünmeyen bir ürün olarak ifade edilir. Bitkiler tarafından nişasta bitki köklerinde depolanması için kullanılır.

Nişastanın kullanıldığı birçok alan vardır. Bunlardan bazıları ise şöyledir; Kâğıt Tekstil gibi endüstri yapımında kullanılır. Macun yapımında kıvam artırıcı olarak kullanılır. Yine gıda sanayide kullanılan ürünlerin yapımında da kullanılan ürünlerin başında yer alır. Ayrıca yemek yapımında da özellikle de tatlı yapımında, mama gibi kıvam gerektiren gıdalarda da koyulaştırmak için kullanılır.

Nişasta gıdalarda en çok kullanılan katkı maddelerinin başında yer alır. Önceden işlenmiş ürünlerde yaygın olarak kullanılır. Puding bunlar arasında kullanılan en güzel örnektir. Yine mamalarda kıvam artırıcı etkisi sebebiyle; içlerine katılır. Pirinç nişastası baklava gibi tatlı yapımında da kullanılır. Kullanılmasın da hiçbir sakınca yoktur.
" } ] }