{ "title": "Pirinç Nerede Yetişir", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-nerede-yetisir.jpg", "date": "20.01.2024 02:34:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Pirinç nerede yetişir, pirinç dünyada kıyaslama yapılırsa buğday ve mısırla beraber en fazla yetiştirilen tarım ürünüdür. Ülkemizde pirinç üretiminde ilk sıralarda yer almaktadır. Pir, inç yetiştiren ülkeler dünyada dört bir yana ihracat yaparak, pirincin her tarafa ulaşmasını sağlar. Pirinç insanlar açısından önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle Uzakdoğu'da oldukça rağbet gören bir besin kaynağı olan pirinç gerek Avrupa ülkelerinde gerekse ülkemizde pilav ve dolmalarda vazgeçilmez bir üründür. Pirinç için alternatifi pek olmayan tarım ürünü denilebilir. Bu özelliklerinin yanında pirinç yetiştiriciliği oldukça zahmetli ve zordur. Yetiştirilmesi için suya ihtiyaç olduğundan, pirinç yetiştirilen alanlar da kısıtlıdır. Su pirinç yetiştirmede en önemli unsurdur. Bu nedenle pirinç yetişen yerler vadi tabanları ile akarsu kenarları olarak belirlenir.

Ülkemizde pirinç nerede yetişir?

Ülkemizde Karadeniz ile Trakya bölgesi başta olmak üzere, yılda yaklaşık 400-500 bin tonluk pirinç yetiştirilmektedir. Fakat bir tarım ülkesi olmamıza rağmen, pirinci yılda 150-200 bin tonda dışarıdan pirinç ithal etmekteyiz. Özellikle Kastamonu pirinç yetiştirilen önemli illerimizden biridir. Marmara bölgesinde Ergene nehri, Edirne'de Meriç ve Ergene nehri, Karadeniz'in batı bölümlerinde yaygın olarak pirinç yetiştirilir. Pirinç ihtiyacımızın önemli bir kısmını karşılayan bu bölgeler dışından, Çorum, Diyarbakır, dana ve Samsun illerinde de pirinç yetiştiriciliği teşvik edilmektedir.

Pirinç ekim alanları ve pirinç yetiştiriciliği

Pirinç toprak bakımından seçici olmayan bir bitkidir. Hemen her türlü toprakta rahatlıkla yetiştirilebilir. Ancak su ihtiyacı pek çok bitkiden daha fazladır. Pirinç yetiştiriciliği için kullanılan kaliteli su, pirinçten alınan verimi direkt olarak etkilemektedir. Diğer tahıl ürünleriyle kıyaslandığında ise pirinç en fazla su isteyen tahıl ürünüdür. Bu nedenle pirinç yetiştirmek için, genellikle akarsu kenarları tercih edilir. Toprağın pH derecesi 5,5 ve 7,5 arasında olduğu sürece her tür toprakta ve suyun yakın olduğu yerde pirinç yetiştirilebilir.

Bunun yanında pirinç yetiştirilmesinde ekim alanlarının devamlı olarak revize edilme gerekliliği, pirinç üretiminde en zor yanlardan biridir. Çünkü üst üste aynı ekim alanında yapılan pirinç üretimi verimi ve pirincin kalitesini önemli derecede düşürmektedir. Bu nedenle 2-3 ekimin ardından toprağın dinlendirilmesi amacıyla aynı yere yem bitkileri ekimi yapılır. Böylece toprağın dinlenmesi sağlanmış olur.

Pirinç ekilmeden önce, tohumlar birkaç gün süreyle suyun içinde bekletilir. Bu şekilde tohumlarda ön çimlenme yapıldığında, pirinçte hastalık oluşma olasılığı da vardır. Bu nedenle sorunlar için özenli bir şekilde önlem alınmalıdır. Çimlenme 18-35 derece arasında yapılabilir. Aynı şekilde fide ekimi içinde bu sıcaklıklar uygundur. Pirinç yetiştiriciliğinde kullanılacak suyun sıcaklığı ise 12 derece kadar olmalıdır. İdeal su sıcaklığı budur. Ülkemizdeki ekim alanlarında bulunan suyun sıcaklığı ancak Nisan sonuyla Mayıs başı gibi bu derecelere gelmektedir. Bu nedenle ekim bu sürelerde yapılır. Ekimde tohum ve fideler elle, mibzer ya da fideleme ile dikilebilir. Bu işlemlerin ardından nem durumuna göre çeltik toplanmakta ve pirinç hazırlığına başlanmaktadır.
" } ] }