{ "title": "Pirinç Nasıl Patlatılır", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-nasil-patlatilir.jpg", "date": "19.01.2024 05:47:56", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Pirinç Nasıl Patlatılır, pirinç patlağını evde herkes kolaylıkla hazırlayabilir. Şayet aşağıda vereceğimiz tarife uyarsanız dilediğiniz miktarda evde mükemmel pirinç patlakları hazırlayabilirsiniz. Genellikle pirinç patlatmanın en mükemmel 3 yöntemi varken, evde pirinç patlatmanın ise 2 yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu makalemizde sizler için en basit yöntemin tarifini vereceğiz. Pirinç patlağı mısır da olduğu gibi pat pat patlayarak sağa sola sıçramaz. Bu nedenle pirinç kızdırılan kızartma yağı içerisinde yaklaşık 3 ila 4 saniyede çabucak patlar ve bu aşamada patlama sesi duyulmayarak yalnızca pirinçlerin kabardığı görülür. Bu tarifimizde denemeniz açısından pirinç miktarını az tuttuk. Ancak daha fazla pirinç patlağı elde etmek isterseniz verilen miktarı iki katına çıkartabilirsiniz.

Pirinç Patlaması İçin Gerekli Malzemeleri
Pirinç Patlaması Nasıl Yapılır?

Pirinç patlatmak için ilk olarak yarım su bardağı pilavlık pirinci uygun bir kabın içine alarak üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave ederek pirinçlerin nişastası çıkıncaya kadar 25- 30 dakika kadar ıslatmaya bırakalım. Ardından verilen sürenin sonunda pirinçlerin ıslama suyunu dökerek pirinçleri bol su altında iyice yıkayarak süzdürelim. Uygun bir tencerenin içine 1 su bardağı dolusu su ilave ederek suyu kaynamaya bırakalım. Ardından su kaynadıktan sonra üzerine süzdürülmüş pirinçleri ilave ederek kaynamakta olan tencerenin altını iyice kısalım ve tencerenin kapağını ise aralıklı kapatalım. Pirinçleri bu şekilde suyunu çekinceye kadar pişirelim. Ardından suyunu iyice çeken pirinçleri ocaktan alarak tencerenin kapağını iyice kapatıp yarım saat kadar pilav şekline gelen pirinçleri 25-30 dakika kadar demlenmesi için bekletelim.

Daha sonra demlenen pilavımızı tabanına yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dökerek yayalım. Bu işlemden sonra tepsiyi havadar bir yere alarak pirinçleri kurumaya bırakalım. Pirinçlerin tam olarak kuruduğundan emin olduktan sonra kızartma tavamıza sıvı yağ ilave ederek yağı dumanı çıkıncaya kadar kızdıralım. Ardından metal un eleğimize 1 tutam kadar pirinç ilave ederek eleği iyice kızan yağın içine daldıralım. Daha sonra kızgın yağda patlayan pirinçler yüzeye çıkınca metal eleği yağın içinden çıkartarak patlamış pirinçleri bir kesinin içine alarak kurutulmuş pirinçleri bitene kadar patlatmaya devam edelim. Artık patlamış pirinçler hazır hangi şekilde tüketmek isterseniz o şekilde tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }