{ "title": "Pirinç Lapası", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-lapasi.jpg", "date": "20.01.2024 04:48:56", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "
Pirinç Lapası, içerisindeki besin öğelerinin vücut için acıkmayı geciktirici özellikler taşıması nedeniyle diyet programlarının vazgeçilmez yiyeceklerinden birisidir. Zayıflamak isteyen bireyleri sürekli yemeye teşvik eden neden, yedikleri besinlerin vücut için gerekli doyma oranını sağlayamaması ya da sağlasa dahi uzun süre muhafaza edememesidir. Bu durumun önüne geçebilmek için vücudu uzun süre tok tutabilecek besin maddeleri tüketmek gerekir. Pirinç lapası, uzun süre tokluk sağlayan besinlerin başında gelmektedir. Ayrıca pirincin içerisinde bulunan potasyum minerali, vücudun kendi toksinini temizlemesine büyük katkı sağlar. Sindirim sistemine doğrudan katılan bu mineral; mide kasları, kalın bağırsak gibi sindirim organlarına eşit miktarda dağılarak görev yapar. Metabolizmanın sekteye uğramadan düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için günlük besin programına potasyum içeriği oldukça fazla olan pirinç lapasını ekleme yoluna gidilebilir.

Lapanın içerisindeki besin ögeleri yalnızca diyet amaçlı değil, sporcuların kas kaybını önlemek ya da vücuda alınan su ve minerallerin uzun süre vücutta kalmasını sağlamak için de tüketilmektedir. Sporcuların, pirinci bu amaçla tüketmesindeki başlıca neden içerisinde bulunan karbonhidrat minerallerinin oldukça fazla olmasıdır. Karbonhidrat, vücudun enerji sağlamak için kullandığı besin ögelerinden ilk sırada gelmektedir. Enerjiye ihtiyaç duyan vücut, ilk olarak karbonhidrat tüketir. Karbonhidratı bulamaması durumunda ise önce proteine sonra yağlara yönelir. Bu yüzden vücudun karbonhidrat ihtiyacını sürekli olarak karşılamak, protein ve yağların eksilmesini önler. Pirinç lapası tüketmek ise vücuda büyük miktarda karbonhidrat yüklemesi sağlar.

Pirinç Lapası İçin Gerekli Malzemeleri
Pirinç Lapası Nasıl Yapılır?

Lapa haline gelmiş pirinç posası tüketmek yaşanılan en lezzetli deneyim olmayacaktır. Ancak lapayı bazı püf noktalara dikkat ederek hazırlamak, tüketilecek yemeğin olabilecek en lezzetli hale gelmesini sağlayacaktır. Lapanın hem lezzetini hem de besin değerlerinin zenginliğini etkileyen özelliği pirinçlerin ne çok kendisini salacak kadar ne de tamamen çiğ kalacak kadar haşlanmış olmasıdır. Hazırlık aşamasında ilk olarak denince bir kaba 3 çay bardağı su boşaltılır. Su, içerisine herhangi bir şey katmadan kaynamak üzere bırakılır. Su kaynarken 1 çay bardağı pirinç ayrı bir kapta iyice yıkanır ve süzülür. Su kaynadıktan sonra pirinçler tencereye eklenir. Bu aşamada pirincin suyu tamamen içine çekmesi için ocağın altı yarıma alınmalıdır. Ocağın altı ne kadar yavaş yanarsa pirinçler o kadar iyi haşlanır. Pirinçler, suyun neredeyse tamamını çektikten sonra ocak kapatılır. Pirinç lapasına farklı bir tat vermek için son olarak kırmızı biber, nane, sumak, karabiber baharatları eklenir. Yemek servis tabağına alındıktan sonra üzerine yoğurt dökülür.

Pirinç lapasını her gün taze olarak hazırlayarak 1 ay boyunca tüketmek, vücudun her daim tokmuş gibi hissetmesini sağlayarak kişinin yeme isteğini büyük ölçüde azaltacaktır. Ancak bu etkiyi yakalamak için düzenli tüketim şarttır.
" } ] }