{ "title": "Pirinç Kepeği", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/Pirinc-Kepegi-52.JPG", "date": "21.01.2024 10:02:53", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Pirinç Kepeği, Pirinç kepeği sade olarak tüketilen bir gıda değildir. Pirincin çok fazla miktarda tüketilmesi diyabet riskini artırmaktadır. Bu bilinen bir gerçektir. Pirinç kepeği ise herhangi bir tat içermediğinden normal şartlarda tüketilebilecek bir özelliğe sahip değildir. Zaten pirincin zararları pirinç kepeğinin ortadan kalkması ile oluşmaktadır. Çünkü pirinç kepeği pirincin üzerinde kalırsa, vitamin, mineral, lif ve protein oranı artar. Ama normal pirinçten aldığınız tadı pirinç kepeğinden almanız mümkün değildir.

Pirinç kepeği nedir ve nasıl tüketilir?

Pirin kepeği pirincin rüşeym kısmıdır. Pirinç kepeği için pirinç tanesinin dış kısmı demek çok daha doğru bir tanımdır. Normalde kültürümüzde en çok kullanılan pirinç türü beyaz pilavlık pirinç olduğundan beyaz pirinçten kahverengi renkteki pirinç kepeğinin nasıl oluşabileceği anlaşılması zor bir konudur. Pirinç kepeği bizim pek kullanmaya alışık olmadığımız bir tür olan kahverengi pirinçten elde edilir.

Kahverengi pirinçten elde edilen pirinç kepeği, B6 vitamini, fosfor, magnezyum ve potasyum bileşikleri açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca pirinç kepeği tiamin denilen bir madde içerdiğinden dolayı sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli bir rol oynar. Pirincin kepek kısmında bulunan tiamin vücut tarafından depolanmaz. Sadece pirinç kepeği tükettiğinizde faydasını görürsünüz. Aynı şekilde niasin maddesi de pirinç kepeğinde bulunan önemli bir B vitamini maddesidir. İnsan vücudundaki niasin eksikliğinde metabolizma yavaşlar, kişinin soğuğa karşı direnci düşer, zihin bulanıklığı, depresyon gibi durumlar ortaya çıkar. Pirinç kepeği vücudun ihtiyaç duyduğu niasin maddesini de karşılamaktadır.

Pirinç kepeğinde B grubu vitaminleri oldukça yüksektir. Gluten içermez ve pirinç kepeği vücut tarafından büyük oranda sindirilebilme özelliğine sahiptir. Ülkemizde en bilindik yöntemi ile hayvan yemlerinde kullanılmaktadır. Kadınların menopoz döneminden önceki dönemlerinde pirinç kepeği tüketmeleri göğüs kanseri riskini azaltmaktadır. Hipertansiyon ve kalp dostu olan pirinç kepeği vegan beslenmeye de son derece uygundur.
" } ] }