{ "title": "Pirinç Keki", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/Pirinc-Keki-87.jpg", "date": "19.01.2024 15:01:44", "author": "Ceyhun YILMAZ", "article": [ { "article": "Pirinç Keki, Türk damak tadının pek aşina olduğu bir tat değildir. Genellikle Güney Kore'de çokça tüketilen bir besindir. Pirinç keki doyurucu olmasının yanını sıra çok farklı sunum ve tat çeşitleriyle Korelilerin gözde tatlıları arasında yer alır. Hem tatlı hem de tuzlu tarifler arasında yer alır. Elips, silindir, kare, bohça ve yuvarlak gibi şekillerde hazırlanır. Şimdilerde modern pirinç kekinin içerisine mozzarella peyniri de koyulmaktadır. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan lokumla hemen hemen aynı tadı taşır. Pirinç keki genel olarak Kore'de hasat bayramlarında, düğün merasimlerinde, doğum günü partilerinde, yılbaşı kutlamalarında ve çay toplantılarında sıklıkla tercih edilen bir tatlıdır. Pirincin faydalı bir besin kaynağı olduğunu da düşünürsek pirinç keki sağlığa faydalı bir yemektir. Pirinç kolesterol içermez, karbonhidrat bakımından çok güçlüdür. Pirinç sebze ve salatalarla tüketilirse kandaki şeker oranını yükseltmez. Alerjen etkisi olmadığından 6. Ayını dolduran bebeklere muhallebisi yapılarak yedirilebilir. Pirincin içinde bulunan potasyum ve azot kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Vücuda enerji verir ayrıca kandaki yüksek kolesterolü düşürür. Yüksek tansiyonu düşürür, besleyici özelliği ile hazımsızlığı önlemeye yardımcı olur. Güney Kore'nin geleneksel lezzeti olan pirinç keki tarifi şu şekildedir.

Pirinç Keki Malzemeleri
Pirinç Keki Nasıl Yapılır?

Öncelikle 2 su bardağı pirinç ununu yoğurma kabımıza alıyoruz ardından yarım çay bardağı suyu ilave edip kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan 3-4 cm çaplarında parçalar kesiyoruz, kestiğimiz parçaları merdane yardımı ile düz hale getiriyoruz. Bir yandan da toz şekeri ve susamı rondodan geçiriyoruz. Bu karışımı zemini düz olan bir tabağa alıyoruz. Hindistan cevizini de yayvan bir tabağa döküyoruz. Aynı zamanda da bir tencerede suyu kaynatıyoruz, hamurdan kestiğimiz ve düz bir hale getirdiğimiz hamur parçalarını kaynar suyun içine atıyoruz ve yüzeye çıkıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen hamurları tencereden alır almaz susamlı, şekerli karışıma sonra da Hindistan cevizine bulayıp servis tabağına alıyoruz. Diğer hamur parçalarına da aynı işlemi uyguluyoruz ve sıcak servis ediyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }