{ "title": "Pirinç Ekimi", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-ekimi.jpg", "date": "21.01.2024 12:17:42", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Pirinç ekimi, tüm dünyada sulak alanlarda yapılmaktadır. İnsanlığın temel besinlerinden biri olan pirinç, aynı zamanda sanayi alanında da kullanılır. Pirincin kabuklu hali çeltiktir. İçindeki nişasta oranı buğdaydan bile yüksektir. Çeltik tanesi karyopsis, onu yapışmadan saran iç kavuz ile kapçıktan meydana gelir. Harmandan sonra çeltik karyopsisten ayrılmamaktadır. Kavuzları soyulan ancak parlatma işlemi yapılmamış olan taneler kahverengi pirinçtir. Kabukları soyulan, parlatılan ürün de pirinçtir. Pirincin çimlenmesi için en az 12 derece, vejeterasyon dönemindeki sıcaklıkta 20-30 derece olmalıdır. Pirinç yetiştiriciliğinde kullanılan suyun sıcaklığı da en az 12 derece olmalıdır. Pirinç suyun içinde çimlenen ve kökleri suyun içindeki erimiş oksijenden faydalanan tek tahıl bitkisidir. Ayrıca tuzlu ve alkali topraklarda yetiştirilebilmesi ve bu toprakların ıslahında faydalı olması da tarım açısından önemlidir. Pirinç buğdayın ardından besin kaynağı olarak ikinci kültür bitkisi olma özelliğini de taşımaktadır.