{ "title": "Pirinç Çeşitleri", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/pirinc-cesitleri.jpg", "date": "23.01.2024 06:46:29", "author": "Onur Nuh Kadak", "article": [ { "article": "Pirinç Çeşitleri, Dünya üzerinde olan en eski yiyeceklerden biridir. Pirinç (Çeltik), mısır ve buğdaydan sonra buğdaygiller familyasından, En çok ekimi yapılan otsu bir bitkidir. Dünya nüfusunun yarısından fazlasının beslenmesinde önemli bir yeri vardır. Pirinç, Türk yeme içme kültüründe de hemen hemen her gün tüketilen yiyecekler arasındadır. Boyutlarına göre 4 farklı çeşidi vardır.

Uzun taneli pirinç, Yaygın bir şekilde kullanılan ve tüketilen birçok yemeklerde de kullanılabilen bir pirinç türüdür. Taneleri piştikten sonra diriliğini ve kabarıklığını korur ve en önemlisi ise birbirine yapışmazlar. Bu nedenle de pilavlarda en çok tercih edilen bir pirinç türüdür. Pirinç patlağı yapmak ve buharla da pişirmek için uygun bir türdür. Bunla, risotto yapmak için uygun değildir bu yüzden risotto da kullanılmaz. Uzun taneli pirinçler kendi aralarında üç gruba ayrılır;

Basma-ti: bu pirinç türü genellikle orta doğu mutfaklarında sıklıkla kullanılan ve sevilerek yenilen bir pirinçtir. Son derecede aromatik bir tadı vardır. Bu özellikleri ile bilinir.
Kısa ve Orta Taneli Pirinç: Yumuşak ve yapışkan bir yapıya sahip olmakla bilinir. Daha nişastalıdır. Risotto, Sushi, Paella yapmak için uygun bir tür pirinçtir. Bunu yanı sıra pilav ve kızarmış pirinç yapmak için uygun olmayan pirinçtir. Bu pirinç türü de ikiye ayrılır:
Yaygın olarak kullanılan pirinçtir. Sushi yapımında en çok kullanılır.

Özel Pirinçler
" } ] }