Pirinç, dünya çapında birçok mutfak kültüründe temel bir gıda olarak göze çarpmaktadır. Dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunu beslemektedir. Pirinç yüksek miktarda karbonhidrat içerdiği için vücuda ve beyne gerekli enerjiyi sağlamakta ve beynin normal fonksiyonlarını yerine getirmeye yardımcı olmaktadır. Dünyadaki insanların yarısından fazlasının ana besin kaynağı olan pirinç değerli bir besin oluşunun yanı sıra insan sağlığına da pek çok faydası bulunmaktadır.
- Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır.
- Kan şekeri düzeyini sabit tutmaktadır.
- Pirinç böbrek taşı oluşumunu önlemektedir.
- Pirinç içerdiği maddeler ile kişinin kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.
- Pirincin lapa olarak yenilmesi yüzyıllardır geleneksel olarak diyarenin giderilmesinde kullanılmaktadır.
- Uzun yıllar süren ilaç tedavisi ile iyileştirilemeyen sedef hastalığında pullanan deri bölgelerinin temizlenmesinde bölgeye uygulayarak.
Pirinç besin Değeri açısından, 100 gram pişirilmiş beyaz pirinçteki besin değerleri şöyledir; 109 kalori bulunmakta, 24 gram. Protein, 242 gram karbonhidrat, 01 gram yağ; 01 gram lif, 28 miligram fosfor, 10 miligram kalsiyum, 0.2 miligram demir, 28 miligram potasyum, 374 miligram sodyum, 0.01 miligram B2 vitamini, 0,02 miligram B1 vitamini ve 0.4 miligram B3 vitamini bulunmaktadır. Esmer pirinç denilen türün besin değerleri beyaz pirinçten daha yüksektir ve 100 gram pişirilmiş esmer pirincin besin değerleri şöyle sıralanmaktadır; 282 kalori, 36 gram protein, 26.7 gram karbonhidrat, 1.6 gram lif, 3,1 gram yağ, 94 miligram fosfor, 98 miligram kalsiyum, 1 miligram demir, 71 miligram sodyum, 177 miligram potasyum, 220 miligram magnezyum, 1.4 miligram çinko, 110 IU A vitamini, 03 miligram B1 vitamini ve 004 miligram B2 vitamini içerir. Bütün bu değerlerin kıyaslanmasından sonra tüketilmek üzere esmer pirincin seçilmesi çok daha faydalı olacaktır.
"
}
]
}