{ "title": "Pirinç Alaşımı", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/Pirinc-Alasimi-14.jpg", "date": "21.01.2024 16:02:06", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Pirinç Alaşımı, bakırın içerisine çinko koyularak elde edilen sarı renge sahip olan alaşım şeklidir. Pirinç içerisinde bulunan diğer bazı farklı elementler, kurşun, mangan, demir, kalay, arsenik, antimon, alüminyum ve fosfor elementleridir. Pirinç alaşımı yıllar önceki devirlerde de bilinmektedir. Şu an günümüze kadar gelmiş olan en eski pirinç, kalamin pirinci olarak bilinir.

Pirinç Alaşımı Özellikleri Nelerdir?

Bu alaşım oldukça kolay ve tok işlenmeye hazır olan bir malzeme olarak bilinir. Yapısında dövülebilir bakır içeriğine bağlı olması ile bilinir. İçerisinde yaklaşık olarak %55'ten daha az bakır bulunduran beyaz pirinçler kesinlikle kolay işlenmez bir ayrıcalığa sahiptir. Ancak tamamen toz haline getirilmek koşuluyla sert lehim işlemlerinde kullanıma hazır hale gelebilirler. Dövülebilir olan pirinçler ise genel olarak %62'nin üzerinde dolaylı olan bakır içerikli yapıya sahip ve oldukça soğuk olarak işlenebilen doğrudan alfa pirinçleri ile daha az bakır ilave eden ve olabildiğince sıcak işlem koşulları gerektiren beta pirinçler olarak bilinirler.

Alfa pirinç alaşımı üstün olabildiğince çok soğuk işlem özelliklerine doğrudan sahip olan civata, pim ve vida gibi gereçlerin yapımında oldukça çok yaygın bir şekilde kullanılır. Diğer beta pirinç alaşımı ise çok daha az sünek, fakat olabildiğince dayanıklıdır. Bunlar bilhassa genellikle musluk vanası gibi gereçlerde, kapı ve pencere kolu olarak bazı bağlantıya sahip parçaların doğrudan imalinde kullanılmaktadır. Pirinç alaşımı, diğer elementlerle birlikte özelliklerini doğru bir şekilde geliştiren alaşımlardır. Buna örnek olarak, alüminyum içeren pirinçler korozyona karşı oldukça çok dayanıklı yapıya sahiptir. Kurşun içeren pirinçler ise çok daha kolay işlenme özelliğine sahiptir. Pirinç alaşımı içerisinde bulunan bakır kırmızı renge sahip metal yapıdadır ve içerisine çinko katılarak rengi doğrudan açılır. Pirinç içerisindeki çinko değerleri arttıkça renk, kırmızıdan sarıya doğru geçiş yapar. Pirinç alaşımı içerisinde oldukça fazla çeşit bulmaktadır ve bunlar şu şekildedir.

Amiral Pirinç Alaşımı

İçerisinde ortalama %30 ve %1 kadar kalay ihtiva etmesiyle bilinir. Pirinç alaşımı içerisinde bulunan kalay çinkosuzlaşma tepkimesini doğrudan engellemeye yönelik yardımcı olan bir element yapısındadır.

Alfa Pirinç Alaşımı

Pirinç alaşımları içinde en kral olanı olarak bilinir ve %35'ten çok daha az çinko içerir. Ayrıca eriyebilme özelliğine doğrudan sahiptir ve çok soğuk işlenebilme özelliği ile dövülebilir içerisinde sadece bir faz bulundurur.

Alfa-Beta Pirinç Alaşımı

İçerisinde iki faz bulunduğu için iki fazlı pirinç de denilmektedir. %40 çinko ihtiva etmiştir ve sıcak olarak işlemeye oldukça uygun bir yapısı bulunmaktadır. İçerisinde bulundurduğu alfa ve beta fazları farklı görevlere sahiptir. Pirinç alaşımı içerisinde beta fazı şekil merkez oluşumuna yardımcı olur ve alfa fazından daha sert yapıya sahip olduğundan dolayı daha güçlüdür. Bu alaşım içerisinde bulunan iki faz sıcak işlem görmeye tabidirler.

Bunların dışında farklı diğer pirinç alaşımları ise alüminyum bazlı pirinç, beta pirinç, ortak pirinç, yüksek bakır içeren pirinç alaşımı, kurşunlu pirinç, düşük çinko içeren alaşımlı pirinç, deniz mavisi pirinci, kırmızı pirinç, beyaz pirinç ve sarı pirinç olmak üzere alaşımları farklılık göstermektedir.
" } ] }