{ "title": "Mercimekli Pirinç Pilavı", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/mercimekli-pirinc-pilavi.jpg", "date": "22.01.2024 01:42:10", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "

Mercimekli Pirinç Pilavı, farklı bir pilav yapmak isteyenler için güzel bir tariftir. Mercimeğin besin değeri de oldukça yüksektir. Bu yüzden denenmesi gereken yapımın da oldukça kolay bir pilavdır.

Mercimekli Pirinç Pilavı Malzemeleri
Mercimekli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Ocağa koyduğunuz tencerenin içerisine iki buçuk su bardağı kaynar su ve yarım su bardağı soğuk su ile yıkanmış ve suyu süzülmüş yeşil mercimekleri ilave edip tencerenin kapağını kapatıp haşlanmaya bırakın. Kuru soğanı ince ince iyice doğrayın. Ocağa uygun bir tencere koyulur ve iki yemek kaşığı katı yağı eritin ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavulur. Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine önceden on beş dakika kadar ıslanmış ve yıkanmış olan iki su bardağı pirinci ilave edin ve yaklaşık olarak on dakika civarında kavurun. Bu arada mercimeğin pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen mercimek süzgeç yardımı ile süzülür. Bir adet et suyu tabletini eliniz ile parçalayıp pirincin içine ekleyip karıştırmaya devam edin. Bütün malzemeleri karıştırarak bir dakika kadar kavurun ve bu sürenin sonunda üzerine bir tatlı kaşığı kadar tuz ilave edin ve birkaç defa karıştırın. Üzerine haşladığınız yeşil mercimeği ilave ederek karıştırın daha sonra üç bardak kaynar su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık olarak on dakika pişirmeye bırakın. Pişen pilavın altını kapatıp güzelce karıştırın ve pilavın üstü temiz bir pamuklu bez ile örtülüp tencerenin kapağı kapatılır demlenmesi için beş dakika civarında beklenir ve sonra servise hazır hale getirin.

Kırmızı Mercimekli Pirinç Pilavı

Kırmızı mercimek yağı çok çeken bir bakliyattır onun için yapılan yemeklerde yağ oranı fazlalaştırılabilir.

Kırmızı Mercimekli Pirinç Pilavı Malzemeleri
Kırmızı Mercimekli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Mercimeği ve pirinci ayrı ayrı kaplarda üzerine çıkacak kadar sıcak suyla 30 dakika kadar bekletelim. Soğanları ince yemeklik doğrayın. Yağı ve soğanları geniş bir tavaya alıp kavurun ve üzerine tuz ve karabiber serpin. Diğer taraftan mercimekleri süzüp soğanların üzerine katıp karıştırın. Sıcak haldeki tavuk veya et suyunun iki su bardağı kadarını da ekleyin. Mercimek pirince göre daha geç piştiği için 10 dakika kadar mercimeği pişirin. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve kalan et ya da tavuk suyunu tencereye aktarıp pilav tamamen suyunu çekip göz göz oluncaya kadar pişirin. Pilav suyunu çekince ocağın altını iyice kısıp pilavı kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın ve pilavın kapağını açmadan 30 dakika kadar demlendirin. Pilavın üzerine pul biberi serpiştirip karıştırın. İsteğe göre ince kıyımlı yarım demet dere otuyla birlikte servis ediniz.
" } ] }