{ "title": "Haşlama Pirinç Pilavı", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/haslama-pirinc-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 03:27:33", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "Haşlama Pirinç Pilavı, Besin değeri yüksek ve lezzetli bir akşam yemeği hazırlamak isteyen hanımların gönül rahatlığı ile tercih edebileceği yemeklerden birisi haşlama pirinç pilavıdır. Pirinç, içerisinde bulunan A, B, E ve C vitaminlerinin vücudu koruyucu etkisi sayesinde bünyede güçlenme sağlar. Aynı zamanda pirincin içerisinde bolca bulunan karbonhidrat mineralleri, vücudun enerji üretiminde ilk başvurulan kaynak olduğu için bünyenin enerji ihtiyacını anında karşılar. Bu da vücudun kendisini her zaman zinde, tok ve enerjik hissetmesini sağlar. Pirinç haşlaması vücutta yarattığı söz konusu etkiler tespit edildiğinden beri, diyet ve sporcu besin programlarının vazgeçilmez yemeği haline gelmiştir.

Pirincin vücuda sağladığı bazı olumlu etkiler şu şekildedir:

Kolesterol Dengeleyicidir: Pirinç, hiçbir şekilde zararlı yağ, sodyum ya da kolesterol içermez. Bu nedenle dengeli beslenme programlarının başlıca tüketim ürünlerindendir.

Kan Basıncını Dengeler: Potasyum minerallerinin en yoğun olarak bulunduğu besinlerden birisi pirinçtir. Vücut için son derece yararlı olan bu mineral, kan basıncını dengede tutmada ve hipertansiyonu önlemede etkili bir ilaçtır.

Dayanıklı Nişasta İçeriği: Pirinç, sindirim sistemi tarafından sindirilmeden doğruca kalın bağırsaklara ulaşabilen nişasta içerir. Yapısında hiçbir değişikliğe uğramayan bu tür nişastalar, günlük bağırsak hareketlerinin kolaylaşmasında rol üstlenen faydalı bakterilerin artmasında etkilidir. Bu özelliği ile kabız ve ishal gibi sorunların çözülmesine katkı sağlar. Ayrıca arsız bacak sendromu olarak bilinen rahatsızlığın nöbetlerinde seyrelme sağlar.

Haşlama Pirinç Pilavı Malzemeleri
Haşlama Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pilavın hazırlanış aşamasında bazı püf noktalara dikkat ederek çoğu yemekten daha lezzetli bir besin ortaya çıkarmak mümkündür. 3 su bardağı suyu uygun bir tencereye boşaltınız. Henüz ocağın altını açmadan pilavı lapa haline gelmekten korumak için suya bir miktar tuz ve limon suyu ekleyiniz. Eklenen tuz miktarından sonra pilavın tuzunu ayarlamak için ayrıca tuz ilave etmeye gerek yoktur. Bu yüzden pilavın tuz oranını bu aşamada damak zevkinize göre ayarlayınız. Ayrıca zeytinyağını da suya ilave ediniz. Ancak zeytinyağı tamamen kişisel damak zevkine bağlı olarak eklenir. Yemeklerde zeytinyağından hoşlanmayanlar sıvı yağ ya da eritilmiş margarin tercih edebilirler. Bütün malzemeleri suya kattıktan sonra 1 su bardağı pirinci yıkayınız. Pirincin suyunu süzdükten sonra tencereye ilave ediniz.

Yemek, istenilen haşlanma oranına gelene kadar tencerenin kapağı yarım açık kalacak şekilde kaynamaya bırakınız. Suya önceden katılan limon suyu, pilav istediği kadar haşlansın yemeğin lapa haline gelmesini önleyecektir. Yukarıda verilen su ve pirinç miktarı tarifi deneyen herkese uyabilecek standart değerlere göre belirlenmiştir. Ancak kişisel damak zevkine göre haşlama pirinç pilavını çok haşlanmış olarak beğenen kişiler, daha az pirince daha fazla su ekleyerek pilavı uzun süre haşlayabilirler. Aynı şekilde az haşlanmış pilav isteyenler daha az su kullanırlar.

Haşlama pirinç pilavı genellikle diyet programı dahilinde vücudu uzun süre tok tutmak amacıyla tüketilir. Pilavın vücutta bu etkiyi yaratabilmesi ise ancak içeriğindeki vitamin ve minerallerin pişirme esnasında kendilerini büyük ölçüde muhafaza edebilmesi ile mümkündür. Pilavı fazla haşlamak pirincin içeriğindeki bu faydalı minerallerin kaybolmasına neden olabilir. Bu yüzden pilavı gereğinden fazla haşlamamak gerekir.
" } ] }