{ "title": "Esmer Pirinç", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/esmer-pirinc.jpg", "date": "20.01.2024 19:57:42", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "Esmer pirinç, Pirinç ilk var oluşun en ağır bastığı ottur denilebilir. Oryza ile Oıyza Glabberrima isminde iki çeşidi kapsar. Ülkemizde genellikle beyaz çeşidi tüketilmekle birlikte pek çok çeşidi mevcuttur. Fakat beyaz pirincin ilk hali beyaz değildir. İşlendikten sonra beyaz bir görünüme kavuşmaktadır.

Pirinç dünya da en çok tüketilen tahıldır. Antarktika kıtası dışında tüm kıtalarda yetişebilme imkânı bulmuştur. Doğu ilke sınırları içerisinde yüzyıllardır diyet yemeklerinin temel yapısını oluşturmaktadır. Pirinç tüketimi açısından 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Çin'de yaygın olarak tüketilen bir tahıl olmuştur. Hz. İsa'dan evvel 4. Yy pirinç Mısır'a erişmiştir. Aynı zamanda Hindistan pirinci Yunanistan ve Avrupa boyuna ulaştırarak, son olarak da Birleşik Devletlere ihraç ettiği bilinmektedir. Pirinç üretimi 7. Yüzyılın son dönemlerinden itibaren Birleşik Devletler tarım hayatında da yer almıştır.

Esmer Pirinç Nerede Yetişir?

Çin, Hindistan, Endonezya ve Bangladeş dünyanın pirinç üretiminin üçte ikisini karşılamaktadır. Birleşik Devletler üretim bakımından 11. Sırada yer almaktadır. Birleşik Devletler ana ihracatçıdır denilebilir. Birleşik Devletler üretiminin zirvesinde Arkansas, Kaliforniya, Lousiana, Missisippi ve Teksas yer almaktadır.

Bu pirinç genellikle bebeklere verilmesi önerilen ilk katı gıdadır. En az alerjen tahıldır denilebilir. Bu sebeple başlangıç besini olarak tavsiye edilen tahıldır. Esmer pirinç üç adet çekirdek katmanı içermektedir. Bu pekli, filizli ve besi dokulu yapısı sayesinde beyaz pirinçten daha fazla miktarda besin maddesi ihtiva etmektedir.

Esmer pirinç antioksidan açısından yüksek lignanlar, fotoestrojenler ve fenolik bileşenler içerir. Esmer pirinç, tiyamin, niyasin, fosfor, potasyum, demir, riboflavin gibi ciddi besin maddeleri ihtiva eder. Ayrıca esmer pirinç beyaz pirinçten beş kat daha fazla oranda lif içermektedir. Tohum bölümü E vitamini içermektedir. Aynı zamanda pirincin kepeği kolesterolü düşürebilen fotokimyasallar ihtiva etmektedir. Yağı da sağlık bakımından faydalıdır. Bir araştırmaya göre diyete ilave edilen pirinç yağının normal diyete göre LDL kolesterolünü yüzde yetmiş oranında düşürmüştür. Yine Finlandiyalı erkekler üzerinde yapılan bir araştırma da esmer pirinç tüketiminin yalnız kalp rahatsızlığı ile yaşanan ölümler de değil bütün ölümler ile ters alakalı olduğunu tespit etmiştir.

Esmer pirinç Manganez gibi önemli bir besin içermektedir. Manganez, protein ve karbonhidrat enerji üretimine destek olmaktadır. Sinir sağlığına faydalı mineralleri içermektedir. Cinsiyet hormonlarının üretimi açısından kullanılan bazı yağların asitlerinin sentezlenmesi işlemine destek olmaktadır. Serbest radikallere karşı bedeni korumaktadır. Antioksidanları koenzim işlevi görmektedir. Bir fincan esmer pirinç günlük olarak alınması gereken manganez ihtiyacını karşılamaktadır. Diyet yapan bayanlar için kilo kaybına destek olur. Uzun zaman açlık hissini kontrol altına alır. Hasarlı hücrelerde DNA sentezi yapılmasına destek olur. DNA'yı uyarır ve kanser hücrelerinin gelişim göstermesine engel olur.

Esmer pirincin 4-6 ay arasında raf ömrü vardır. Fakat pişirilmemiş halde dolapta saklanırsa bu süreç biraz daha uzamaktadır. Pişmiş haldeki esmer pirinci sıkı biçimde kapatılmış saklama kapları içerisinde buzdolabında bir haftaya kadar veya dondurucu bölümünde aşağı yukarı altı ay gibi bir süre saklanabilmektedir. Kalp damar sağlığını korur. Migren sıklığını azaltmaya yardımcı olur. Astım ataklarını azaltır. Kan basıncını düşürür.

Esmer Pirinç ve Kanser

Özellikle enterolactone gibi bitki ligninlerini ihtiva eden esmer pirinç, kalp rahatsızlıklarında olduğu kadar göğüs kanseri ve hormonsal diğer kanser türlerine karşı da koruma sağlayan bireylerin bağırsaklarındaki sağlıklı florayı tespit etmeye destek olmaktadır.

Esmer Pirinç ve Alzheimer

Araştırmacılar bir hayvan deneyinde esmer pirinç tüketiminin Alzheimer bunamasının ilk destekleyicisi olarak görülen beta amiloid proteininin sebep olduğu öğrenme ve hafıza zararını en aza indirdiği tespit edilmiştir.
" } ] }