{ "title": "En Güzel Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/en-guzel-pirinc-pilavi-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 01:43:06", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
En Güzel Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır, pilavı tutturmak zor ve ustalık talep eden bir iştir. Herkes güzel pilav yapamaz. Bir usta olsanız dahi bazen pilav istediğiniz benzeri olmayabilir. Bu yazımızda sizlere pilav gerçekleştirmenin mühim püf noktalarını sunmak istedik. Birbirinden çeşitli birçok pilav tarifi meydana gelmesine nazaran esasında pilav yapımı hemen hemen daima bir fark yoktur. Kuralları pek değişmez. Benim pilav ölçüm her vakit 1 su bardağı pirince 1,5 su bardağı su veya et suyudur (Çoğu insan et veya tavuk bulyonu sevmese ve kullanmak istemeseler de ben pilava katmaktan çok keyif alıyorum). Pilavın lezzetini artırmak amaçlı pirinci öncesinde tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna ilave eden sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını önler ve pilavın adet tane olmasını sağlar. Şayet sade pirinç pilavı pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu pilavın rengini daha beyaz yapacaktır. Pilavın pişip pişmediğini pirinç tanesini fakat tadarak anlayabilirsiniz. Taze yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Şayet tarifte verilen pişme müddeti tamamlandığında pirinçler halen fazla miktarda sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ek edin. Pirinçler bu suyu çekinceye denli pişirin. Pişirmede karşılaşabileceğiniz diğer bir sorun ise pilavın pişmiş ama lapalaşmış olmasıdır. Bunun da kolayı var. Pilavı çok kısık ateşte bir çatalla havalandırarak, suyunu tamamıyla çekinceye denli karıştırın. Bir veya iki gün önceden pişirdiğiniz pilavı bir daha ısıtıp yiyecekseniz, ilk günkü benzeri adet tane olması amaçlı kısık ateşte 1-2 çorba kaşığı su ekleyerek, karıştırmadan ısıtın. Karıştırmak, pirinç tanelerini kıracağı amaçlı tencereyi arada bir sallayarak pilavı alt-üst etmeniz yeterlidir olacaktır. Pilav pişirildiğinde sakın karıştırmayın. Çünkü su içindeki pirinci karıştırmak nişastanın açığa çıkmasına ve tanelerin birbirine yapışmasına yöntem açar. Son olarak artan pilavınızı çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabileceğinizi anımsatmak istiyoruz. Fakat pirinçleri, pişirdiğiniz yemeğe son anda ek etmeyi unutmayın. Aksi takdirde esasen pişmiş meydana gelen pirinç yumuşar ve dağılarak görüntüyü etkiler.

Pirinç Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri
Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana denli 2 -3 su yıkayın. Ilık suda ıslatıp 10 dk. Bekletin, bir daha bol suyla yıkayıp güzelce süzün. Ne suyu kullanacaksanız kaynatın ve sıcak kalmasını sağlayın. Tencerede tereyağını eritin ve pirinç ek edin, pirinçler cam benzeri olup birbirine yapışmayacak duruma gelene denli kavurun. (Tahta kaşık kullanmanızı öneri ederim) Sıcak suyu ek edip tuz atın ve üzeri nokta şeklinde olana denli yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirin. Suyunu çekince altını kapatın ve 5-10 dk. Dinlendirin. Servis yapmadan karıştırın ve tabaklara alın.

Güzel pilav uygulamak için size bazı ipuçlarımız olacak. Pirinci bol suda yıkayıp nişastasını çıkarmalıyız (Suyun berraklaşması gerekir). Tencereye öncesinde zeytinyağı koyulmalı ve biraz kızdırılmalı. Sonra pirinci ek edip, tuzu serpmeliyiz ve pirinç adet tane olana denli kavurmalıyız. Kavurma işleminin bitimine yakın tereyağını ek ediyoruz. (Yağın yanmaması amaçlı). 2 su bardağı pirinç koyduysanız iki su bardağı da sıcak su koymanız gerekir. (Şayet pirinç tuzlu suda beklemedi ise ölçü 2 su bardağı pirince 3 su bardağı sıcak su olmalı). Pirince sıcak suyu ek edince 1-2 damla da limon suyu ek edelim (Pirincin parlak olması amaçlı). Pirinci ocağın en minik yerinde ve en düşük ısısında pişirelim ve demlenmesi amaçlı en az 20 dakika beklenmeli.
" } ] }