{ "title": "Basmati Pirinç", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/Basmati-Pirinc-75.jpg", "date": "21.01.2024 09:33:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Basmati pirinç, pirinç çeşitlerinden biridir. Uzun ve ince yapısıyla, kendine has aromasıyla basmati pirinçle yapılan pilavda oldukça lezzetli olur. Diğer pirinçlere göre daha değerlidir. Hindistan'da Punjab bölgesinde yetiştirilmektedir. Burası beş adet ırmakla oluşmuş bir delta alanı olduğu için, pirinç yetiştirmek içinde uygun bir alandır. Beş su anlamına gelen Punjab, bölgesinde pirinç yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Basmati pirinç yetiştiriciliği bölgenin %85'inde yapılmaktadır. Ekili alanların çoğunluğunda bu pirinç türü yetiştirilir. Basmati pirinç kendine has bir aromaya sahiptir. Bazıları buna yasemin pirinç de derler. Ancak bunlar farklı türlerdir. Mayıs ve temmuz ayları arasındaki zaman diliminde basmati pirinç ekimi kademeli olarak yapılır. Pirincin hasat dönemi ise Kasım ayından sonra yine kademeli olarak yapılır. Hasat bittikten sonra basmati pirinç işlemesi için en az 45 gün beklenmesi gerekir. Basmati pirinci diğer pirinçlerden ayıran özelliği ise piştikten sonra pirincin boyunun yaklaşık iki katı kadar büyümesidir. Bildiğiniz pirinçlerle yapılan pilavda kullandığınız suyun üzerinde su miktarıyla pişirilmektedir.