{ "title": "Basmati Pirinç", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/Basmati-Pirinc-75.jpg", "date": "21.01.2024 09:33:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Basmati pirinç, pirinç çeşitlerinden biridir. Uzun ve ince yapısıyla, kendine has aromasıyla basmati pirinçle yapılan pilavda oldukça lezzetli olur. Diğer pirinçlere göre daha değerlidir. Hindistan'da Punjab bölgesinde yetiştirilmektedir. Burası beş adet ırmakla oluşmuş bir delta alanı olduğu için, pirinç yetiştirmek içinde uygun bir alandır. Beş su anlamına gelen Punjab, bölgesinde pirinç yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Basmati pirinç yetiştiriciliği bölgenin %85'inde yapılmaktadır. Ekili alanların çoğunluğunda bu pirinç türü yetiştirilir. Basmati pirinç kendine has bir aromaya sahiptir. Bazıları buna yasemin pirinç de derler. Ancak bunlar farklı türlerdir. Mayıs ve temmuz ayları arasındaki zaman diliminde basmati pirinç ekimi kademeli olarak yapılır. Pirincin hasat dönemi ise Kasım ayından sonra yine kademeli olarak yapılır. Hasat bittikten sonra basmati pirinç işlemesi için en az 45 gün beklenmesi gerekir. Basmati pirinci diğer pirinçlerden ayıran özelliği ise piştikten sonra pirincin boyunun yaklaşık iki katı kadar büyümesidir. Bildiğiniz pirinçlerle yapılan pilavda kullandığınız suyun üzerinde su miktarıyla pişirilmektedir.

Basmati pirinç nasıl kullanılır?

Basmati pirinç kullanarak sade pilav pişirebilirsiniz. Ayrıca garnitürlü pilavlarda yapabilirsiniz. Basmati pirince en fazla yakışan ürünler ceviz, badem ve curry sostur. Basmati pirinç işlemesi sırasında iki farklı cilalama yöntemi kullanılabilir. Bunlar ipek cilası ile çift cilalama sistemidir. Eğer çift cilalama ile işlenen basmati pirinç kullanıyorsanız, diğerine göre daha az kalıntı ve toz içerecektir. Dolayısıyla daha lezzetli bir pilav pişirebilirsiniz. Bu nişastası az olan, uzun ve ince yapılı pirinçle bildiğiniz gibi pilavı pişirebilir, isterseniz makarna yapar gibi haşlayarak da pişirebilirsiniz. Genellikle 1 bardak basmati pirinç için 1,5 bardak su kullanmanız yeterli olur. Yani diğer pirinçlere göre su çekme kapasitesi daha fazladır. Pişirildiği zamanda basmati pirinç daha hafif bir lezzeti olur.

Basmati pirinç besin değerleri (100 gram pişmemiş olarak)
" } ] }