{ "title": "Baldo Pirinç", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/baldo-pirinc.jpg", "date": "20.01.2024 17:45:17", "author": "seyfettin çiçek", "article": [ { "article": "Baldo Pirinç, Baldo pirinçler Türkiye'de en çok gönen de yetişmektedir. Benim de mesleğimin Aşçı olmasından pirinçler hakkında ve yapımında bayağı bilgi sahibiyim. Baldo pirinci ile diğer pirinçler birbirinden ayırmak sekile bile fark ederiz. Bizler pirinç pilavını yapmadan önce baldoyu suya koyar onun ıslar biraz suda bekletiriz. Sonra suyundan çıkararak süzer tenceredeki yağa koyarak kavururuz baldo pirinç suyu fazla çekmesi de kaliteli olduğunu göstermektedir. Bu pirincin iyi olduğunu anlak yemesinden ve kaliteli pişmesinden gelmektedir. Yapıldıktan sonra tabak da ve yerken de damağımıza yapışmaz. Ayrıca hem doyurucu, besleyici az pişirmesine rağmen bir tencere olmaktadır. Gerek Türkiye'de ve Dünya da önemli bir besin değeri olan pirinç tahıl üretiminde üçüncü sıradadır. İnsanlığın en eski besin kaynaklarından olan baldo pirinçler dünyada ve Türkiye'de Gönen pirinci olarak bilinmekte ve kalitesinin fiyatının yüksek olmasında da anlaşılmaktadır. Suda yetişen tek tahıl ürünü olmasına rağmen toplanması bayağı güç ve zordur. Baldo pirincinin enerjisi üç yüz kırk dokuz kalori olup içerisinde bol miktarda karbonhidratlar, protein ve yağ bulunmakta vitamin değeri olarak da kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini, Niasin ve Divetik Lif içermektedir. Baldo pirinçleri diğer pirinçlerden ayıran özellikler ise iri taneli, kokusuz, camsı ve mat görünümün de olmasıdır. Baldo pirinçlerin tüketimi ise en çok tercih edilen pilav olarak ayrıca etli domatesli hamsi pilavı, büryan pilavı, zeytinyağlı yaprak sarması ve sütlaç yapımında kullanılarak tüketilir.