{ "title": "Baldo Pirinç", "image": "https://www.pirinc.gen.tr/images/baldo-pirinc.jpg", "date": "20.01.2024 17:45:17", "author": "seyfettin çiçek", "article": [ { "article": "Baldo Pirinç, Baldo pirinçler Türkiye'de en çok gönen de yetişmektedir. Benim de mesleğimin Aşçı olmasından pirinçler hakkında ve yapımında bayağı bilgi sahibiyim. Baldo pirinci ile diğer pirinçler birbirinden ayırmak sekile bile fark ederiz. Bizler pirinç pilavını yapmadan önce baldoyu suya koyar onun ıslar biraz suda bekletiriz. Sonra suyundan çıkararak süzer tenceredeki yağa koyarak kavururuz baldo pirinç suyu fazla çekmesi de kaliteli olduğunu göstermektedir. Bu pirincin iyi olduğunu anlak yemesinden ve kaliteli pişmesinden gelmektedir. Yapıldıktan sonra tabak da ve yerken de damağımıza yapışmaz. Ayrıca hem doyurucu, besleyici az pişirmesine rağmen bir tencere olmaktadır. Gerek Türkiye'de ve Dünya da önemli bir besin değeri olan pirinç tahıl üretiminde üçüncü sıradadır. İnsanlığın en eski besin kaynaklarından olan baldo pirinçler dünyada ve Türkiye'de Gönen pirinci olarak bilinmekte ve kalitesinin fiyatının yüksek olmasında da anlaşılmaktadır. Suda yetişen tek tahıl ürünü olmasına rağmen toplanması bayağı güç ve zordur. Baldo pirincinin enerjisi üç yüz kırk dokuz kalori olup içerisinde bol miktarda karbonhidratlar, protein ve yağ bulunmakta vitamin değeri olarak da kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini, Niasin ve Divetik Lif içermektedir. Baldo pirinçleri diğer pirinçlerden ayıran özellikler ise iri taneli, kokusuz, camsı ve mat görünümün de olmasıdır. Baldo pirinçlerin tüketimi ise en çok tercih edilen pilav olarak ayrıca etli domatesli hamsi pilavı, büryan pilavı, zeytinyağlı yaprak sarması ve sütlaç yapımında kullanılarak tüketilir.

Baldo pirinçlerinin saklama şartları da çok önem arz etmektedir. Genellikle bez torbalar halin de artı on sekiz derecenin altında, güneş görmeyen, rutubetsiz ortanda en önemlisi yer ile temas etmeyecek seklinde ağızları sıkı bağlanmış halde depolanmakta ve uzun ömürlü korunması sağlanmaktadır. Uygunsuz ortamlarda güve olması, kurtlanması ve pişirilirken kokması sıkça rastlandığı için hijyenik ortamına dikkat etmek gerekir. Ben mesleğimden dolayı pirinç seçerken taş, güve ve siyah kurt ve küçük solucana rastladığımı ve pirinci bu dört yabancı maddeden temizlediğim çok olmuştur. Ayrıca dünyada da bilinen başka baldo pirincinde olan pirinçlerde vardır. Bunlardan biri Basmati pirinci olup yarı mat rengi de ve doğal aroma tadında olup ince uzun taneli bir pirinç olup kuzey Hindistan bölgesi de farklı öğütme yöntemlerinden dolayı beyaz ve kahve rengi de iki çeşit olarak üretilir. Uzun taneli pirinç diğerlerine göre eninin yaklaşık dört katı büyüklüğünde olan nişasta oranı az az pişirildin de yapışmayan yenildiğin de lezzet veren ana vatanı Taylan olan bir baldo değerin dedir. Jasmine diğer adıyla yasemin pirinci ince uzun kendine has kokusu, ince uzun ve şekerli tadı ile Tayland'ın önemli tahıl ürünlerin arasındadır. Diğer bir pirinç çeşit ise Della pirincidir bu ise ince uzun pirinç gibi aynı görümüne sahip fakat pişirildikten sonra enine büyüyen özelliği olan pirinç baldo özelliğini de taşımaktadır. Ayrıca şekil ve lezzet ile üretilen yerlerin farklı olmasından dolayı bunların kullanılma ve pişirilme yöntemleri de birbirinden fark yöntemler kullanılarak tüketilir. Della pirinci az nişastası olduğundan kuru olduğundan on beş dakikada kısık ateşte pişer. Basmati pirinci daha çok nişastalı olduğundan uzun surede kısık ateşte pişer. Uzun taneli pirinç ise diğer pirinçler oranlar bir su bardağı pirince iki su bardağı su verilirken uzun taneli pirince bir buçuk bardağı su verilerek tüketilir.
" } ] }